Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

Odgovarajući na pitanje senatorke Džin Šahin ima li napretka u ubeđivanju pet zemalja EU (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar) da priznaju Kosovo, Blinken je u Kongresu SAD rekao da je to „pitanje na kojem se i dalje radi“, izrazivši uverenje da bi primena Sporazuma vodila ka tome.

„Mislim da će činjenica da su dve zemlje (Kosovo i Srbija) postigle dogovor, uz pretpostavku da će ga sprovesti, okrenuti tih pet zemalja (EU) prema priznanju (Kosova)“, kazao je Blinken.

Naveo je da pitanje priznanja Kosova, za razliku od pet članica EU, još neko vreme neće biti aktuelno za Srbiju, i dodao da bi normalizacija odnosa dve strane imala „veoma pozitivne efekte“.

„Što se tiče same Srbije, to je pitanje za neko drugo vreme. Međutim, ostvarivanje normalnih odnosa bi imalo veoma pozitivne efekte na svakodnevne odnose. Mislim da ćemo u neko vreme doći do toga“, rekao je on.

Izvor :
Kim