Blinken: Osuda nasilja i akcija koje dižu tenzije na severu Kosova

„Pozivamo sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija. Sjedinjene Države osuđuju (prek)jučerašnje neprihvatljivo nasilje nad trupama KFOR-a predvođenim NATO-om, organima za sprovođenje zakona i novinarima. Odluka Vlade Kosova da na silu omogući pristup opštinskim zgradama oštro je i nepotrebno eskalirala tenzije, navedeno je usaopštenju državnog sekrektara SAD Entonija Blinkena.

„Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz blizine“, navedeno je u saopštenju.

Sekretar Blinken i SAD imaju očekivanja i od zvaničnog Beograda.

„Predsednik Vučić i Vlada Srbije trebalo bi da smanje stepen borbene gotovosti Vojske Srbije i da apeluju na kosovske Srbe da prestanu sa izazivanjem KFOR-a i uzdrže se od daljeg nasilja“, dodaje se.

„I Kosovo i Srbija bi trebalo odmah da se ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa“, zaključeno je u saopštenju državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Podsetimo, o situaciji na severu Kosova juče je govorio i ambasaor SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Izvor :
Kim