Bivši ministar lokalne samouprave sada osuđen na jednu godinu zatvora, advokat najavio žalbu

Osnovni sud u Prištini osudio je danas bivšeg ministra admistracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora zbog podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti. Todosijević je zbog istog dela 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je Vrhovni sud Kosova tu presudu poništio i vratio suđenje na početak.

Obrazlažući presudu kojom je bivši ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević kažnjen sa godinu dana zatvora, predsedavajući sudskog veća Musa Kondželji rekao je da je Todosijević kriv zato što je 24. marta 2019. godine na skupu protiv NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima koji žive na Kosovu. Sudija je pročitao i deo teksta Todosijevićevog govora sa tog skupa.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a posle toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiji“, citirao je Todosijevićev govor sudija Kondželji.

Zbog ove izjave Todosijević je krajem 2019. godine osuđen na dve godine zatvora. Međutim početkom ove godine Vrhovni sud Kosova ukinuo je tu presudu i sudski proces vratio na početak. Advokat Nebojša Vlajić koji zastupa Todosijevića, naveo je da je sud učinio istu grešku kao i 2019. godine.

“Samo što je prvi put izrekao kaznu od dve godine zatvora, a sada godinu dana. Potpuno sam siguran da ovaj sud luta u pravu i luta kroz zakone. Kako je moguće za jedan isti događaj gde se nije promenilo ništa za dve godine da se izreknu dve kazne koje se ovoliko razlikuju, od kojih je jedna dvostruko veća, odnosno da je druga dvostruko manja od prve. Time se može zaključiti da ovde kriterijuma pravog nema”, rekao je Vlajić.

Advokat Vlajić je najavio da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

“Rok za žalbu je 15 dana od trenutka kada dobijemo pismeni otporavak presude. Rok još nije počeo da teče, čim presudu dobijemo mi ćemo žalbu izjaviti i potpuno sam siguran da i Apelacioni sud Kosova ima drugačije mišljenje o ovom slučaju, a Vrhovni sud je ukidajući ovu presudu i pokazao da je to tako. Prema tome ja očekujem da će se i ovo završiti kao i prošli put što se završilo, da će ova presuda biti anulirana”, rekao je Vlajić.

Ivan Todosijević danas nije prisustvovao izricanju presude. Pored zatvorske kazne na koju je osuđen, današnjom presudom Todosijević se obavezuje da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude plati paušal od 100 evra i 50 evra na ime žrtava kriminala.

Izvor :
Glas Amerike