Bivšem KP policajcu uhapšenom zbog špijunaže – jednomesečni pritvor, Pantović: Pritvor neosnovan

„Spirala hapšenja se nastavlja. Ne nazire joj se kraj. Ovo će trajati još ko zna koliko“, ovako je za KoSSev advokat Ljubomir Pantović prokomentarisao najnoviju odluku da se bivšem kosovskom policajcu, Srbinu A.V. odredi jednomesečni pritvor za delo „špijunaža“, a za koju kaže da je samo jedna u nizu serije hapšenja Srba sa Severa.

Osnovni sud u Prištini odlučio je, prema zahtevu Specijalnog tužilaštva, da A.V., sa Severa Kosova, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo „špijunaža“, odredi meru pritvora.

Sudija za prethodni postupak usvojio je zahtev Specijalnog tužilaštva za određivanje mere pritvora okrivljenom A.V. i njemu je određena mera pritvora u trajanju od jednog meseca.

„Sud je ocenio da su se stekli uslovi za određivanje pritvora, jer ukoliko okrivljeni A.V. bude pušten na slobodu, može biti nedostupan za krivični postupak, postoji opasnost od bekstva, pošto je i državljanin Srbije i on na taj način može ometati tok krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju.

Bivši pripadnik Kosovske policije A.V. uhapšen je prekjuče na Jarinju pod optužbama „špijunaža“, nakon, kako je to saopštilo Specijalno tužilaštvo Kosova, zajedničke šestomesečne istrage vođene u saradnji sa kosovskom obaveštajnom agencijom i Kosovskom policijom.

U pitanju je bivši pripadnik Kosovske policije, protiv kojeg se već vodi drugi postupak i u vezi sa „izvršenjem terorističkog akta“, na koji se on odaziva i iz svoje kuće redovno odlazi na ročišta od kraja prošle godine.

Pantović: Pritvor i ovde neosnovan, nije objašnjeno da je odao „državnu tajnu“ ili „poverljivu informaciju“
Njegov advokat Ljubomir Pantović navodi da je određivanje pritvora A.V. za ovo delo „apsolutno neosnovano“.

„Navešću jedan razlog: Da bi se neko bavio špijunažom i izvršio to krivično delo, potrebno je da on dostavlja stranoj državi, ili nekoj stranoj obaveštajnoj službi podatke koji su zakonom, ili odlukom nadležnog državnog organa proglašeni državnom tajnom ili poverljivim informacijama koje mogu da ugroze bezbednost Kosova. Ni u jednoj reči, ni u jednom delu tog zakona, tužilaštvo nije objasnilo da li se ovde radi o takvim podacima i informacijama, jer samo takvi podaci i informacije čine krivično delo špijunaža. Ako neke druge podatke odajete koji nisu državna tajna, nisu poverljive informacije – nema krivičnog dela. Onda je to nešto drugo“.

Pantović u razgovoru za KoSSev potvrđuje da je upravo na tome danas insistirao u sudu u Prištini.

Tvrdi da nije objašnjeno danas da li su podaci koje je njegov branjenik navodno dostavljao, kako kosovska strana tvrdi srpskoj BIA, predstavljaju ili „državnu tajnu“, ili „poverljive informacije“.

„Taj status ‘špijuniranje’ se dobija samo ako takve informacije zakonom budu proglašene za državnu tajnu ili poverljive informacije. Nema toga“.

Pantović podseća na svoje nedavno svedočenje, kada je za KoSSev govorio o određivanju pritvora srpskom cariniku iz Zvečana L.D. koji je uhapšen prošle nedelje na Bistričkom punktu.

„Naravno, kako sam vam i prošlog puta kazao, pritvor je uvek obavezan. Nema izuzetka“.

Postoji više mera kako bi se obezbedilo prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku.

„Kazao sam tužiocu danas: Prva mera je poziv. Pozovete ga da dođe. Ako se ne odazove, jurite ga i hapsite. Da li ste ikada poslali poziv nekom, nego odmah dajte nalog za hapšenje i pritvarate ga. On ćuti.“

I ovog puta, Pantović je ukazao na to da je prema zakonu, sud dužan da uvek i u svakom slučaju odredi blažu meru pre pritvora.

„U pravu je pritvor izuzetak, a blaža mera pravilo. Ovde je sada napravljeno kontra. Pritvor je pravilo, a blaža mera skoro nikad. Kućni pritvor se određuje u retkim, retkim, retkim situacijama“.

Na pitanje zašto je A.V. uhapšen ako je on sve vreme sa slobode dostupan za ročišta u posebnom postupku koji se već vodi protiv njega i još trojice Srba, i to u postupku u kojem mu se sudi za „terorističku aktivnost“, Pantović kaže:

„E, to sam ja upravo danas pitao. Jer se on za taj prvi predmet odazivao na sve pozive i tužilaštva i policije i suda. Čak sam kazao sudiji – sudija, on ne da nije izostao, on nikada nije ni zakasnio na zakazane sednice. Uvek je dolazio na vreme. Zašto mislite da on sada neće da dođe“.

Međutim, navodi da je i od sudije i za ovu intervenciju izostao odgovor.

Izvor :
Kossev