Bisljimi o 1. novembru: Ambasadoru je rođendan, biće 17 stepeni, nema plana za juriš i konfiskovanje vozila

Još deset dana ostalo je do isteka roka koji je odredila kosovska vlada za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS. I dok zapadne diplomate sve aktivnije traže od Prištine da produži rok, nema naznaka da će do toga doći. Glavni Kurtijev pregovarač kaže da sada „ne nalaze za shodno“ da to učine. Sa druge strane, poručuje da prvi novembar „nije istorijski datum“, da „ne postoji plan za juriš“ i da neće doći do konfiskovanja automobila.

Međunarodni zvaničnici, iako podržavaju odluku prištine o preregistraciji, već neko vreme izjavljuju da nisu zadovoljni rokom od samo dva meseca.

Ove nedelje se po prvi put čulo i da je zahtev zemalja Kvinte, ali i Evropske unije, da se rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS koji ističe 31. oktobra, produži za još 10 meseci.

I dok međunarodni zvaničnici čekaju odgovor Prištine i savetuju im da poslušaju njihov predlog, a predsednik Srbije govori da „ni milimetar nismo bliži rešenju“, kosovska predsednica tvrdi da kontinuirano produžavanje primene odluke, pokazuje da se „tolerišu pretnje srpskih bandi lokalnim Srbima na Kosovu“.

Glavni pregovarač prištinske delegacije u Briselu, Besnik Bisljimi, govorio je u intervjuu za RTK2 o procesu preregistracije, zahtevima zapada za produženje roka, stavovima Prištine, ali i onome što će, tj. neće da se dogodi 1. novembra.

Govoreći o eskalaciji situacije 31. jula na Severu Kosova, uoči primene odluke kosovske vlade o preregistraciji koja je potom odložena na mesec dana, Bisljimi je kazao da je američki ambasador u Prištini tada tražio od vlade da produži rok radi nastavka primene kampanje informisanja, odnosno zbog toga što su građani sa Severa Kosova „pod jednom jakom kampanjom dezinformisanja od strane Beograda“.

„Pratio sam informacije koje je Beograd upućivao građanima sa Severa – da će automobili biti konfiskovani, da će biti sprečeni da se kreću gradom, da će umirati zbog nemogućnosti da dobiju zdravstvene usluge. Bilo je to svesno zastrašivanje, uz pretnje građanima da ne zamenjuju tablice“, ocenjuje Bisljimi.

Kaže da je to za njega bio signal da su se građani „osvestili i uvideli ko manipuliše, a ko ih informiše, ko ima za cilj da ih drži u ilegalnosti, a ko ima za cilj da im pomogne da se vrate u legalnost“.

Ocenjuje i da je Srbija kao argument upotrebila „emocionalnu vezu sa tim tablicama“.

„Osim što nema logike, to nije ni tačno. Čovek se ne vezuje emocionalno za tablice. I činjenica da je 70 odsto građana srpske nacionalnosti 2017. godine ove tablice zamenila legalnim pokazuje da tablice nisu nikakav simbol, to je jedan element, jedna barijera koju treba prevazići da bi mogli slobodno da se kreću“, kazao je Bisljimi.

O produžavanju roka: Za sada ne vidimo nikakvu potrebu da reagujemo

Upitan o planovima kosovske vlade, odnosno da li će produžiti rok za preregistraciju Bisljimi poručuje da u ovom momentu, „kada ne uočavamo izrazitu zaiteresovanost građana, ne nalazimo za shodno produžavanje roka“.

„Kada biste Vi rekli – ‘meni treba više vremena da prikupim potrebna dokumenta’… bilo bi logično, ili kada bi građani tražili dodatne informacije, jer ima previše dezinformacija, to bi imalo logike, ali mislim da osim informacija o ratu u Ukrajini ne postoji tema o kojoj je međunarodna zajednica više informisana. Ako otputujete u Finsku neće vas pitati da li će tablice na RKS biti preregistrovane do kraja oktobra. Kako je moguće da građani Finske, Irske, Belgije imaju informacije, a građanima Kosova su potrebne dodatne informacije. Za sada ne vidimo nikakvu potrebu da reagujemo“, naglašava Bisljimi.

Tvrdi da je poruka njegove vlade da su tablice povezane sa vladavinom zakona i da nemaju nikakve veze sa stavovima protiv manjine.

„Sama činjenica da građanima govorimo da preregistruju vozila na RKS tablice dokazuje da mi poručujemo da ste građani Kosova i deo ovog društva i da želimo da se u potpunosti integrišete u ovaj društveni sistem. Nijedna vlada ne poziva na integraciju građane koje želi da napadne. Znači, argument koji je upotrebila Srbija je kontraproduktivan i netačan“, naglašava Bisljimi.

Govoreći o dezinformacijama koje prate proces preregistracije, Bisljimi je kazao da je dovoljno da se uporede izjave direktora Kancelarije za KiM sa dokumentima koja su objavljena na sajtu ove institucije.

„Recimo, on kaže – ‘ovo nije logično’, a na drugoj stranici ćete videti da je upravo on potpisao taj isti dokument u Briselu. Potrebno je samo da uporedite dokumenta dijaloga i da uočite da Petković dezinformiše svoje građane, za koje u Briselu kaže da zastupa njihove interese“.

Bisljimi sada građanima poručuje da bi trebalo da upitaju Petkovića – „zašto me obmanjujete?“

Šta će se dogoditi 1. novembra? – „Neće konfiskacija automobila“

Bisljimi je upitan i o tome šta će se dogoditi 1. novembra, odnosno dan nakon isteka roka za preregistraciju, te da li će policija oduzimati vozila koja nisu preregistrovana?

Šta će se desiti 1. novembra, ja ne znam. Mislim da mi je ambasador Slovačke rekao da ima rođendan 1. novembra, a ono što sam primetio je da je vremenska prognoza dobra, očekuje se temperatura od 17 stepeni“, kazao je Bisljimi.

Što se „ostalih“ stvari tiče, kaže da ostaje da se vidi na terenu.

„Ali nije kao da mi imamo neku ideju ili plan za juriš ili bilo šta“, kazao je Bisljimi.

Građanima koji postupaju po zakonu poručuje da nemaju razloga za brigu.

„Nije prvi novembarski istorijski datum, to je jednostavno krajnji rok prelaska sa ilegalnih na legalne tablice, a kako će se odnositi prema nelegalnim tablicama 1. novembra, mišljenja sam da o tome odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer su oni zaduženi za primenu saobraćajnih propisa, ali vam mogu garantovati da je konfiskovanje automobila dezinformacija“, kazao je Bisljimi.

Izvor :
Kossev, RTK2