Bisljimi: Energetski sporazum Kosova i Srbije biće zasnovan na Briselskom sporazumu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da će energetski sporazum Beograda i Prištine biti zasnovan na Briselskom sporazumu.

On je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je Kosovo veoma blizu završetka sporazuma o početku primene energetskog vodiča, koji ima za cilj da popravi probleme snabdevanja i plaćanja energije u četiri opštine na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, to je problem koji su stvorile, održavale i nasledile sve prethodne vlade.

„Svaki eventualni dogovor Kosova i Srbije po pitanju energetike, neće promeniti ni jedan zarez onoga što je već dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. U ime Kosova pregovara samo Vlada Republike Kosovo. Sastanak predstavnika KEDS-a i srpske strane, organizovan u Istanbulu 9. juna, imao je samo za cilj da se obezbede garancije za četiri usluge ugovorene 2015. godine, ugradnju brojila za energiju, održavanje brojila, naplatu“, rekao je on.

Dodao je da su naredni dani kritični za finalizaciju sporazuma za početak implementacije energetskog vodiča, jer tada, rekao je on, može doći do kampanja dezinformacija koje imaju za cilj da naruše proces i održe problem.

Izvor :
Kosovo onlajn, RTV KIM