Biševac: Radoičićevo priznanje, pokazuje koliko je politika Beograda prema Srbima bila pogrešna

Predsednik Građanske inicijative „Za Zubin Potok“ Milija Biševac ocenjuje da je korektno što je Milan Radoičić preuzeo odgovornost za Banjsku i što je javnost obavestio da je to uradio zbog „neslaganje sa politikom kako svojih političkih saboraca iz Srpske liste, tako i aktuelne Vlade u Beogradu“.

„Međutim, to je samo pokazatelj koliko je politika Beograda prema kosovskim Srbima bila pogrešna u prethodnim godinama i kakvo je raspoloženje Srba na Kosovu po pitanju pregovora i politike koju sprovodi zvanični Beograd. Predsednik Srbije i aktuelna vlast koliko god pokušava da izbegne odgovornost i da se ogradi od nedavnih dešavanja, mislim da ima veliki udeo u tome, jer su nas oni doveli u ovu poziciju da je narod usled svakodnevnog maltretiranja od strane Prištine odlučio se uzme stvar u svoje ruke i krene u oružanu pobunu“.

Biševac navodi da u Banjskoj nakon „oružane pobune koja je za rezultat imala gubitak nekoliko života, još uvek vlada zabrinutost, strah i strepnja kod građana od dalje eskalacije sukoba“.

„Stanovništvo na severu se oseća apsolutno nesigurno i obezglavljeno. U obraćanju predsednika jasno se moglo videti da je svojim nastupom želeo da se ogradi od svih dešavanja i donekle izbegne odgovornost za taj nemio događaj. Ovaj događaj nikako nije smeo da se desi i smatram da odgovornost za celu krizu snose svi akteri koji su do sada učestvovali u procesu pregovora, Vlada u Prištini, Vlada u Beogradu i svakako međunarodna zajednica i EU koja se već dugo oglušava o dešavanja na severu i dozvoljava Vladi u Prištini da sprovodi jednostrane akcije, svakodnevno maltretira stanovništvo delovanjem specijalnih jedinica, hapšenjem i šikaniranjem građana na severu“.

„Mislim da je sada svima jasno, kako međunarodnoj zajednici tako i učesnicima u dijalogu da više ne sme biti političkih prepucavanja i podizanja tenzija, već da se hitno sedne za sto i dogovori put ka deeskalaciji, smirivanju tezija, i da se naravno preduzmu ozbiljne političke odgovornosti kako u Beogradu tako i u Prištini“, zaključio je Biševac za Medija centar Čaglavica.

Izvor: Medija centar Čaglavica