Bild: „Srbi na KiM su simbol stradanja“

Francuska evroposlanica Dominik Bild je Evropskom parlamentu podnela predlog rezolucije o teškom položaju Srba na KiM.

Situacija kosovskih Srba je simbol izazova sa kojima se suočavaju određene hrišćanske zajednice u svetu i frapantno je da se to događa i u Evropi, istakla je.

U ovom predlogu, između ostalog, protestuje što je Srbima na KiM bilo uskraćeno pravo da se izjasne na nedavnom referendumu.

Takođe, izražava zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira sklone sa Liste ugrožene svetske baštine Uneska.

Bild, koja je i članica delegacije EP-a za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, rekla je da se situacija kosovskih Srba u poslednje vreme pogoršala.

U predlogu rezolucije ona naglašava da Srbi takođe doživljavaju i tenzije na verskoj osnovi.

„Tenzije su bile primetne tokom službe u prištinskoj crkvi u junu 2021, ali one nisu nove. Situacija se ne popravlja, a ni zahtev za uklanjanje manastira sa liste Uneska takodje ne idu u pravcu poboljšanja“, poručila je Bild.

Istakla je da su inicijative u EP-u u korist kosovskih Srba retke, a na pitanje šta bi moglo da bude celokupno rešenje za situaciju na Kosmetu, Bild naglašava: „Ostaje samo da se nadamo pravednom rešenju, koje će da uzme u obzir i težnje srpskog naroda. Podsećam i da pet država članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova koja se, dakle, ne može smatrati završenom stvari“.

Izvor :
B92, Tanjug, RTV KIM