Bilčik: Pogrešno tumačenje izjave

Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek sam pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR o sprovođenju izbora, saopštio je evropski poslanik Vladimir Bilčik, dodajući da želi da razjasni neka pitanja „u svetlu brojnih pogrešnih tumačenja“ njegovih izjava posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

“Prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani su usred društveno i politički podeljenog društva. Iako su tehnički dobro vođeni i protekli su bez većih nemira, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti”, naveo je u pisanoj izjavi Bilčik.

“To uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija i aktivnosti u kampanji, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova. Pored toga, Regulatorno telo za elektronske medije bilo je pasivno tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima”, navodi Bilčik.

On podseća da je, kao izvestilac za Srbiju, uvek pozivao vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR o sprovođenju izbora.

“Postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora u mom najnovijem izveštaju o Srbiji, koji je usvojila velika većina poslanika Evropskog poslanika u maju. Konkretno, paragraf 24 poziva Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS”, rekao je Bilčik, navodeći da se radi o pitanjima pristupa svih kandidata medijima, transparentnosti i odgovornosti, finansiranju kampanje, ali i o merama protiv pritiska na birače i zloupotrebe administrativnih resursa.

“Zaista sam zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju. Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS. Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju kroz institucije Srbije”, navodi Bilčik.

“Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama. Otklanjanje određenih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih – države, birača i napretka Srbije na putu ka EU”, konstatovao je Bilčik.

Izvor :
FoNet