Biblioteci u Gračanici dopremljene srpske knjige iz Uroševca

Blizu 500 naslova srpskih knjiga službenici UNMIK-a su dopremili Narodnoj biblioteci u Gračanici. Knjige su pripadale biblioteci škole „25 Novembar“ iz Uroševca kojih se uprava te obrazovne ustanove,  posle 23 godine odlučila da se oslobodi.

Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici kaže da je primila isporuku od blizu 500 komada knjiga te da će one biti pregledane, popisane i uvrštene u katalog.

„Direktor tamošnje škole je očigledno je rešio da oslobodi svoju biblioteku od literature koju  u gradu, iz koga su Srbi 1999. godine prognani, nema ko da čita. To su knjige na srpskom jeziku, jer kada su pre 23 godine prognani đaci iz grada i iz te škole knjige su ostle da samuju. Službenici UNNIK-a su došli da me pitaju da li prihvatamo srpske knjige. Naravno, da prihvatam jer one su kod nas dobrodošle i ovde nastavljaju ponovo da žive, a nastavnom osoblju škole dugijemo zahvalnost što su ih bar sačuvali, nisu iz spalili ili bacili u smeće, rekla je Kostićeva.  

U Narodnoj biblioteci kažu da će jedan deo pristiglih knjiga dostaviti školskoj biblioteci u Donjoj Brnjici dok će se ostali naslovi naći na njihovim policama gde će sačekati svoje čitaoce.

Izvor :
Riznica