Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni su juče tokom celog dana. Nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati. Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković kaže za RTS da je tokom dana tri puta razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

„Priština nije htela direktan razgovor jer je odbila da pregovara o Zajednici srpskih opština, koja je i bila na dnevnom redu koji je Lajčak sam najavio još 30. septembra“, naglašava Petković.

Kako je dodao, srpska delegacija je insistirala na formiranju ZSO i dala konkretne predloge u vezi sa tim. „ZSO je za nas srce dijaloga, pitanje svih pitanja“, naglašava Petković.

Poručio je da se o normalizaciji odnosa sa Prištinom može govoriti tek kada se formira ZSO i primene svi prethodni dogovori iz Brisela.

„Pored ZSO, pokrenuli smo pitanje energetike, nestalih, slobode kretanja, dok Aljbin Kurti šalje poruke iz Prištine koje bacaju dijalog pod noge“, naglasio je Petković.

„Nastavićeno da insistiramo na formiranju ZSO, a dijalog je mesto gde mogu da se rešavaju istorijski problemi između Srba i Albanca i postignu kompromisna rešenja“, naglašava Petković.

„Delegacija Prištine će sad govoriti da ZSO nije bila tema. Činjenica da su odbili EU i Lajčaka jasno dokazuje da je to bila tema“, dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Kako će dalje teći dijalog sa Prištinom, Petković smatra da zavisi i od Lajčaka i EU.

„Potreban nam je mir i stabilnost i da sačuvamo srpski narod na KiM. Jedino tako možemo da sačuvamo državu i da gradimo bolju budućnost u ekonomskom smislu, kako u Srbiji tako i u regionu“, zaključio je Petković.

Lajčak: Krajnje vreme za istinski napredak u dijalogu

Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju na odvojenim sastancima ponovio očekivanja zemlja članica EU od dijaloga i poručo da je krajnje vreme za napredak.

„Ugostio sam dvojicu glavnih pregovarača i njihove delegacije na odvojenim sastancima na kojima se razgovaralo o otvorenim pitanjima i načinu da se napreduje u dijalogu“, naveo je Lajčak.

„Takođe sam ih obavestio i o sastanku ministara spoljnih poslova EU i ponovio očekivanja država članica. Krajnje je vreme za pravi napredak“, dodao je Lajčak.

Izvor :
RTS