Bez dogovora Vlade Kosova i veterana

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu postigli dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem oko povećanja boračke penzije zajedno sa minimalnom zaradom.

Zbog toga će nastaviti proteste i u narednim danima.

To je potvrdio predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Faton (Klinaku) Kljinaku nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kljinaku je objasnio da je zahtev vetrana da se u Nacrt zakona o minalnoj zaradi vrati tačka 3.1., prema kojoj bi se sa minimalnim platama povećala i penzija.

Nacrt zakona o povećanju minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen je 14. juna u načelu, ali njime nije predviđeno povećanje boračke penzije, koja iznosi koliko i minimalna plata.

Kljinaku navodi da je Kurti insistirao na stavu da je neophodno da se prvo pročiste liste ratnih veterana i da se obavi kategorizacija.

Inače, premijer Kurti je odložio učešće na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji, kako bi se sastao sa veteranima koji su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.

Iz Udruženja veterana OVK su naveli da im je Kurti rekao kako će im pismenim putem poslati svoje predloge, ali da nije otkrivao o kakvim predlozima se radi.

Vlada Kosova ukazuje da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanja trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Veterani oko zahteva za za povećanje boračkih penizja imaju podršku opozicionih partija – Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Izvor :
RTV KIM, Radio Slobodna Evropa