Belgijska ministarka spoljnih poslova stiže na Kosovo

Nakon posete Beogradu, ministarka spoljnih i evropskih poslova, spoljne trgovine i saveznih institucija kulture Belgije Ađa Labib posetiće danas Prištinu.

Gošću iz Belgije će primiti, kako je najavljeno, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, a bilateralni sastanak će biti održan u Ministarstvu spoljnih poslova.

Inače, Belgija od 1. januara preuzima preuzima predsedavanje Evropskom unijom (Savetom EU).

Labib: Jedino kroz dijalog do dugoročnog rešenja

Labib je juče boravila u Beogradu, gde je saopštila da njena zemlja želi da podrži napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Ona je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekla da je njena poseta regionu deo priprema za predsedavanje EU i da je Srbija jedna od zemalja u regionu koja je učinila važne korake na putu evropskih inetegracija.

„Čvrsto verujem u posvećenost Srbije da ispuni neophodne reforme kako bi postala članica EU“, rekla je Labib, koja je dodala da je Srbija u protekle dve decenije dobila tri miliajrde evra bespovratne pomoći iz Unije.

Labib je navela da je Srbija preduzela važne korake solidanosti sa EU kako bi se sprečilo da se izigraju sankcije koje su uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Kada je reč o dijalogu sa Kosovom, Labib je najavila svoju posetu Prištini i poručila da se jedino kroz dijalog može doći do dugoročnog rešenja.

„Znamo da je bilo značajnog napretka u protekloj deceniji, ali sada su tenzije visoke i potrebno je deeskalirati situaciju i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa, što je jedini način da se postigne dugoročne rešenje i da se obema stranama garantuje budućnost u EU“, kazala je Labib.

Ona je pomenula da Srbija i Belgija imaju diplomatske odnose koji datiraju iz 19. veka i dobru ekonomsku saradnju, pominjući kompaniju Delez kao jednu od najvažnijih belgijskih investicija.

Dačić: Normalizacija ne znači priznanje

Dačić je rekao da za Beograd normalizacija odnosa sa Prištinom nije sporna, ali je ukazao to ne znači priznanje nezavisnosti Kosova.

„O ovome drugom nije bilo razgovora, a kada je reč o normalizaciji, ja sam još 2013. godine potpisao sporazum i očekujem da Priština ispuni svoje obaveze“, podsetio je on.

„Da bi se smanjile tenzije“, ocenio je Dačić, „Priština treba da ispuni svoju obavezu iz tog sporazuma, kojem je garant EU, odnosno Ketrin Ešton, o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je to preduslov za normalizaciju“.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna na saradnju sa Belgijom, koja preuzima predsedavanje Savetom EU, iako se razlikuju u tom jednom pitanju koje se tiče Kosova.

„Posledice toga se prenose i na deo koji se tiče usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU, jer Beograd mora da vodi računa o svojim nacinalnim interesima i podrškom koju ima na međunarodnoj sceni po pitanju Kosova“, objasnio je on.

Dačić je rekao da diplomatski odnosi Belgije i Srbije traju od 1886. godine i da je sa tom zemljom robna razmena prošle godine iznosila milijardu evra.

Izvor :
Kim, FoNet