Belgija preuzela predsedavanje EU, Vjosa Osmani se raduje saradnji

Belgija od danas preuzima predsedavanje EU. Sve do juna radiće na boljoj zaštiti evropskih građana, jačanju saradnje i pripremi zajedničke budućnosti.

Fokus će ovoj državi biti na šest tematskih oblasti, a posebnu pažnju posvetiće održavanju nepokolebljive podrške EU Ukrajini, prenosi Beta.

Predsedavanje će tokom šestomesečnog mandata raditi na odbrani vladavine prava, demokratije i jedinstva EU, jačanju konkurentnosti bloka, zelenoj i pravednoj tranziciji, jačanju socijalne i zdravstvene agende, zaštiti ljudi i granica, kao i promovisanju globalne Evrope.

Belgija predsedavanje preuzima u trenutku kada se EU nalazi na raskrsnici, suočena sa posledicama ruske invazije na Ukrajinu, pandemije, energetske krize, dezinformacija, ekstremnih klimatskih događaja i obnovljenog sukoba na Bliskom istoku.

Ovo je ukupno trinaesto rotirajuće predsedavanje EU Belgije, a za vreme ovog biće održani evropski izbori – početkom juna, a na kraju istog meseca Belgija će predsedavanje EU predati Mađarskoj.

Vjosa Osmani, kosovska predsednica, poručila je danas da se raduje saradnji sa belgijskim partnerima, a u cilju unapređenja članstva Kosova u EU.

„Želimo Belgiji uspešno predsedavanje Savetu EU. Radujemo se bliskoj saradnji sa našim belgijskim partnerima u narednim mesecima kako bismo unapredili članstvo Kosova u EU i ispunili naše zajedničke ciljeve za 2024. godinu“, navela je danas Osmani na mreži X.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Izvor :
Kossev