Banjska mirna i pusta

Mesec dana nakon sukoba u Banjskoj na severu Kosova, situacija u selu je mirna, javlja novinarka Kim radija sa lica mesta. Prisustvo policije je znatno smanjeno u odnosu na dane neposredno posle sukoba u kojem su živote izgubili policajac Afrim Bunjaku i trojica Srba, pripadnika oružane grupe koju je predvodio Milan Radoičić.

Policijska istraga još traje, ali su njihove snage vidljive samo na ulazu u Banjsku i ispred manastira gde su pre mesec dana bili najteži okršaji. Povremeno kroz selo prolaze vozila KFOR-a i EULEKS-a.

Manastir je, inače, otvoren za vernike, ali je banjski kompleks zatvoren za posetioce.

Na ulicama ovog sela mogu se poveremeno videti retki prolaznici. Oni ne žele da govore za medije, ali u nezvaničnom razgovoru kažu da su još uvek uznemireni zbog događaja od 24. septembra, te da do sukoba nije trebalo da dođe. Dodaju i da je jedan broj ljudi iz Banjske nakon ovog incidenta odlučio da se iseli i da u selu ostaju uglavnom stariji ljudi.

Pre mesec dana se u Banjskoj odvijala razmena vatre između grupe koju je predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije. U tom sukobu su ubijena tri naoružana lica, članovi ove grupe.

Uhapšeno je osam osoba, da bi nekoliko dana kasnije četvorica bila oslobođena u nedostatku dokaza.

Dan kasnije policija Kosova je objavila da je zaplenila veliku količinu naoružanja, opreme i vozila. Prema njihovoj proceni, vrednost ovog oružja iznosi oko 5 miliona evra, a bila je dovoljna za više od 200 ljudi.

Kosovske vlasti označile su ovaj napad terorističkim i traže od Srbije izručenje odgovornih.

Premijer Kosova ALjbin Kurti juče je naveo da je za sukob u Banjskoj odgovoran takozvani „Novosadski klan“ iza koga, prema njegovim rečima, stoji ministar odbrane Miloš Vučević.

Ubrzo su i sam Vučević, ali i ministarstvo kojim rukovodi to odlučno negirali.

Izvor :
Kim