Avenija: Neosnovana hapšenja Srba sramota za kosovsko društvo i međunarodnu zajendicu

„Slučaj hapšenja Dušana Arsića iz Matičana kod Prištine na administrativnom prelazu Jarinje samo je potvrda da se Srbi hapse bez ikakvih materijalnih dokaza, već samo na osnovu lažnih prijava Albanaca i to po pravilu uzurpatora njihove imovine ili onih koje uzurpatori angažuju u te svrhe“, navodi „Avenija“ u saopštenju povodom ovog slučaja.

Iz Udruženja poslovnih žena „Avenija“ navode da se od dolaska međunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji svedoče „neosnovana hapšenja Srba sa Кosova i Metohije, i to uglavnom onih koji su se “drznuli” da povrate svoju imovinu odnosno da ostvare svoja vlasnička prava“.

„Ova neosnovana hapšenja i presude protiv Srba sramota su ne samo kosovskog društva i kosovskih institucija koje pretenduju da budu demokratske, već i čitave međunarodne zajednice koja boravi na prostoru Кosova i Metohije, a čiji se pripadnici do sada gotovo ni jednom nisu oglasili kada su u pitanju ugrožena ljudska prava Srba niti su po pravilu stali u njihovu zaštitu. Sramna hapšenja Srba koji žele ili da se vrate na КiM ili da povrate svoju uzurpiranu i oduzetu imovinu samo ukazuju i potvrđuju teze da je Кosovo crna rupa Evrope i sveta po pitanju ljudskih prava“.

„Avenija“ podseća da je Arsić uhapšen samo nekoliko dana pošto je podneo zahtev za povraćaj svoje imovine u selu Matičane gde je živeo do 1999 godine a odakle je izbegao sa porodicom.

„Кako bi hapšenje Srba proteklo što dramatičnije potrudili su se i pripadnici kosovske policije koji su Arsića uhapsili ispred dvoje maloletne dece, što je bio slučaj i prilikom hapšenja Zorana Đokića iz Peći ali i drugih Srba…Takođe, svedoci smo da su presude u slučaju većine Srba osuđenih pred kosovskim sudovima donošene takođe bez dokaza, bez adekvatnih svedoka a što je najcrnje neke su izrečene čak i kada svedoci optužnice nisu prepoznali osumnjičene Srbe…“, navodi se u sopštenju za medije.

Podsetimo, Dušan Arsić je uhapšen 8. decembra na administrativnom prelazu Jarinje, a optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Butovce. Njemu je određen pritvor od mesec dana.

Izvor :
RTV KIM