Atletičari sa Kosova prvi put učestvovali na prvenstvu u Beogradu

Sportisti sa Kosova prvi put su učestvovali na međunarodnom takmičenju na teritoriji Srbije. Atletski savez Kosova u subotu je sa mladim atletičarima nastupio na Balkanskom prvenstvu do 20 godina. 

O učinku sportista za Klankosova.tv su iz Beograda govorili predsednik Atletskog saveza Kosova, Haljilj Siljejmani, selektor Bajram Duja i vođa tima Adrijan Mazreku.

Sulejmani je rekao da je sve proteklo u najboljem redu na putu, ali i po dolasku u Beograd.

„Otišli smo rano ujutro i dobro smo prošli, na granici su obavljene standardne provere, policija nam je obezbedila pratnju od granice do hotela, bili su veoma korektni, dočekali su nas na izvanredan način, takođe, u sali u kojoj su se održavala takmičenja, i tamo je bilo dobro. Pod okriljem Atletskog saveza, ili kao država, logo je bio isti kao i za sve druge države“, rekao je Siljejmani, prenosi KlanKosova.tv.

Selektor Bajram Duja rekao je da je to istorijski događaj, gde su predstavljeni kao država ravnopravna sa ostalim državama.

„Ovo je istorijski događaj, mi smo prvi koji smo probili led u tom pogledu. Sve je bilo u redu, prijem i sa tehičke strane u redu, predstavljeni smo kao država, ravnopravna sa ostalima. Bio je to istorijski korak koji je prvi put napravio Atletski savez Kosova, tu smo kao tim, četiri lidera, ponašali smo se veoma korektno, ovom prilikom domaćin nam se zahvalio na ponašanju i korektnosti prema dogovoru koji smo unapred sklopili. Zadovoljni smo prijemom i manifestacijom, a očekujemo još jednom da sarađujemo u budućnosti“, rekao je Duja.

Vođa tima, Adrijan Mazreku je na pitanje u vezi sa zastavom kazao da je bio dogovor da se zastava bilo koje zemlje ne postavlja na sportske terene, pri čemu je dodao da su takmičari imali logo i akronim Kosova.

„Pitanje zastave je druga tema, u balkanskim trkama to je preliminarni dogovor, da se na sportskim terenima ne postavlja zastava bilo koje države. Nije bilo zastave nijedne države koja se takmičila, dok su sportisti, takmičari u dresovima, imali naše logoe sa skraćenicom ‘KOS’, što je naš kod države“.

„Pratnju je izvanredno organizovao organizator od hotela do sale, od sale do hotela unutar sale, svuda“.

Na kraju, Mazreku je pozvao kosovsku vladu da obezbedi bolje uslove za sportiste.

„Sportisti su napravili dobar učinak, uporedivši to sa njihovim godinama, jer je trka bila za U20, skoro svi naši sportisti su bili mlađi, odlične su rezultate imali. Naravno da je to iskustvo jer nemamo hala, takmičenje je održano u zatvorenoj hali, mi na Kosovu nemamo halu da bismo postigli dobar rezultat, trebalo bi da postoje uslovi za trening, ovo bi trebalo da bude signal vladi da su i nama potrebne takve hale“.

Kosovskim sportistima do sada nije bilo dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u Srbiji, odakle su kosovski bokseri vraćani tri puta, kada im nije dozvoljeno učešće na Svetskom prvenstvu u boksu, koje je takođe održano u Beogradu.

Izvor :
Klan Kosova, Kossev