Apelaciono veće osudilo Saljiha Mustafu na 22 godine zatvora

Salih Mustafa, a former Kosovo rebel, waits in the Kosovo Specialist Chambers court for the judges to read the verdict in The Hague, Netherlands, Friday, Dec. 16, 2022. Mustafa is charged with the war crimes of arbitrary detention, cruel treatment, the torture of at least six people and the murder of one person at a detention compound in Zllash, Kosovo, in April 1999. Salih Mustafa pleaded not guilty to all charges. (AP Photo/Peter Dejong, Pool)

Apelaciono veće Specijalnog suda u Hagu osudilo je bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha Mustafu na 22 godine zatvora.

Predsednik sudskog veća rekao je da je Apelaciono veće ocenilo da kombinovana kazna od 22 godine zatvora, računajući vreme provedeno u pritvoru, odražava ukupnost kriminalne aktivnosti Mustafe.

U žalbi je utvrđeno da je Mustafa imao direktnu nameru da počini protivpravno ubistvo, dajući pravo prvostepenom sudu da je “osoba koja se pominje kao žrtva protivpravnog ubistva ubijena u periodu od 1. aprila 1999. do kraja aprila 1999. o delovanju i nečinjenju gospodina Mustafe i njegovih potčinjenih”.

“Veće je utvrdilo da je od približno 1. aprila 1999. do približno 19. aprila 1999. godine u zatočeničkom kompleksu u Zlašu, koji je bio baza gerilske jedinice OVK u Zlašu, najmanje šest osoba lišeno slobode od strane pripadnika OVK koji su bili pod kontrolom i moći komandanta OVK gospodina Mustafe”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da su Mustafa i drugi pripadnici tzv. OVK držali zatočenike u nehumanim i ponižavajućim uslovima zatočeništva i redovno ih zlostavljali, kako fizički tako i psihički, navodi se u saopštenju i dodaje da je prvostepeni sud utvrdio da je osoba koja je navedena kao žrtva protivpravnog ubistva ubijena u periodu od 1. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine kao rezultat radnji i propusta Mustafe i njegovih podređenih, prenosi Gazeta ekspres.

Apelaciono veće poništilo je skoro sve Mustafine primedbe na prvostepenu odluku, a predsednik suda je rekao da je Mustafa u nekim tačkama svoje žalbe “propustio da potkrepi svoje argumente relevantnim dokazima”, prenosi Gazeta ekspres.

Govoreći o “nedostacima” u Mustafinoj prvostepenoj žalbi na presudu, glavni sudija je rekao da je “u drugim slučajevima Apelaciono veće odbacilo neke argumente, a da nije ispitalo njihovu suštinu”, kao i da je odbilo neke od prigovora Mustafe s obrazloženjem da ih on “nije iznosio na suđenju”.

Mustafa je 16. decembra 2022. prvostepeno osuđen na 26 godina zatvora zbog protivpravnog ubistva, proizvoljnog zatvaranja i mučenja.

Šta navodi optužnica

On se u četiri tačke optužnice, tereti za ratne zločine, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, koje su vršili pripadnici takozvane OVK protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu, u regionu Goljak na Kosovu.

Prema optužbama, Mustafa i pripadnici tzv. OVK su od 1. aprila 1999. do pred kraj aprila 1999. godine, imali zajednički cilj da saslušavaju i zlostavljaju lica zatvorena na imanju u Zlašu.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. godine, a on se u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu nalazi od 24. septembra 2020. godine.

Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. godine, a prvostepenom presudom od 16. decembra 2022. godine osuđen je na 26 godina zatvora, kao i reparaciju žrtvama u iznosu od 207.000 evra.

Na prvostepenu presudu odbrana je podnela žalbu, nakon čega je određen panel Apelacionog suda i žalbeni pretres je održan 26. i 27. oktobra ove godine.

Izvor :
TANJUG, RTS