„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava „Antigona“, po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, otvoriće 57. pozorišni festival „Joakim Vujić“ koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

Narodno pozorište u Prištini je bilo vrlo aktivno tokom leta što, kako navodi direktor Predrag Radonjić, ukazuje na ozbiljnost i posvećenost radu.

„Činjenica da smo jako aktivni tokom leta i da učestvujemo na dosta festivala je pravi kuriozitet za jedno pozorište iz unutrašnjosti, te ćemo danas okviru „Bitef“ festivala učestvovati sa predstavom „Hajduci“, da bi već sutradan u 20 časova u Leskovcu otvorili festival „Joakim Vujić“, kazao je Radonjić i dodao:

„To samo govori o našem sve većem i ozbiljnijem pristupu pozorišnom životu Srbije“.

On se nada da će teatar novu sezonu u Gračanici otvoriti već početkom sledećeg meseca.

„Nadamo se da ćemo ovu sezonu početi redovno, sedmog ili osmog oktobra, sa nekom od naših predstava u Gračanici i da ćemo biti u prilici da i na Kosovu i Metohiji redovno radimo i izvodimo naše predstave“, rekao je direktor NPP-a.

Osim predstavom „Antigona“, Nenad Todorović će se publici u Leskovcu predzadnjeg dana festivala predstaviti i komadom „Gde smo ono stali“, po tekstu Marjana Todorovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Za festival su selektovane i predstave: „Ako dugo gledaš u ponor“, pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića, Regionalno pozorište Novi Pazar i Кulturni centar Novi Pazar, zatim „Trpele“ Bobana Skerlića i Milene Depolo, režija Aleksandra Кovačević, Кraljevačko pozorište i Šabačko pozorište, „Za sada je sve OK“, autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor“, rediteljke Snežane Trišić, Кruševačko pozorište. Sledi komad „Bliži nebu“ po tekstu i u režiji Željka Hubača, Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i „Sećanje vode“ Šile Stivenson, rediteljke Olje Đorđević, Narodno pozorište Leskovac.

Festivalski žiri ove godine čine glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić, a nagrade će biti dodeljene najboljima u 11 kategorija.

U Leskovcu je prethodni put festival „Joakim Vujić“ održan pre sedam godina, kada je obeleženo pola veka trajanja ove manifestacije.

Izvor :
RTV KIM