Ansambli „Kolo“ i „Venac“ održali zajednički koncert u Beogradu

Ansambli „Venac“ i „Kolo“ održali su prethodnog vikenda, a nakon sedam godina, zajednički koncert u MTS dvorani u Beogradu.

Ovom koncertu, prethodio je takođe zajednički nastup u Gračanici koji je održan 11. juna.

Bila je to samo uvertira velikog spektakla koji su ova dva državna ansambla priredila u Beogradu, navode iz „Venca“, naglašavajući da su po prvi put u svojoj istoriji delili scenu na podjednak način.

„Prepuna sala MTS dvorane nagradila je ove umetnike frenetičnim aplauzima, koji su trajali tokom čitavog programa. I ovog puta je publika uživala u koreografijama narodnih igara sa prostora cele Srbije uz, naravno, akcenat na Kosovo i Metohiju iz repertoara ‘Venca’“, navode i dodaju:

„Simbolično za kraj, igrači oba Ansambla odigrali su čuveni Moravac iz koreografije Olge Skovran, začetnika scenskog prikazivanja narodne igre kod nas, a na taj način simbolično Beogradu prikazali kolo koje je na UNESCO-voj listi svetske nematerijalne baštine“.

Koncert je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Ansambli „Venac“ i „Kolo“ su uoči koncerta u Gračanici potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

„Izgradnjom međusobnog poverenja i zajedničkim radom na prevazilaženju izazova u scenskom folkloru, dva nacionalna ansambla nastoje da budu primer dobre prakse na polju kulture“, istakli su iz „Venca“.

Izvor :
Kossev