Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

Poslanici vladajuće većine u Skupštine Srbije su sa 153 glasa za i pet protiv izabrali doskorašnju premijerku Anu Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije i ona je zauzela svoje mesto za stolom predsednika.

Izbor javnim glasanjem obavljen je bez prisustva većeg dela opozicije, a protiv su glasali poslanici iz grupe “Mi glas iz naroda” i “Mi glas iz naroda – dr Branimir Nestorović”.

Glasanje su, kao i celu sednicu pratile do sada nezapamćene mere obezbeđenja jer je pored stola predsedavajućeg sve vreme stojalo više od desetoro pripadnika MUP-a u civilu.

U zvaničnoj biografiji piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti bila u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije, da je članica grupe Svetskog ekonomskog foruma “Novi lideri za Evropu”.

Pre izbore u Vladu Srbije bila je direktorka kompanije Kontitnental vind Srbija, piše u zvaničnoj biografiji.

U raspravi o Ani Brnabić, poslanici opozicije ponavljali su optužbe o aferama za vreme trajanja njenog mandata na mestu premijerke, o pokradenim izborima i njenim dosadašnjim neprimerenim nastupima prema opoziciji.

Poslanici vlasti dali su joj poverenje i ponavljali da je ona bila odlična premijerka i da veruju da će biti dobra i na čelu Skupštine.

Rasprava se najmanje vodila o kandidatkinji, a obeležile su je svađe, uvrede, optužbe, udaranje u klupe i česte povrede Poslovnika.

U nastavku bi trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.

Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nova predsednica Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili 2. juna.

Izvor :
Beta