Američki senatori u Beogradu: Teme saradnja, Kosovo, masovna ubistva

Američki demokratski senatori Kris Marfi i Geri Piters, u okviru regionalne turneje u borave u Beogradu, gde su se sastali sa srpskim zvaničnicima.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, teme su bile saradnja dve zemlje, pitanje Kosova, ali i dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

Vučić je, navodi se, istakao da je Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su, piše u saopštenju, izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Senator Kris Marfi, koji je inače i član Odbora za spoljne poslove, poznat je kao zagovornik strožih propisa o posedovanju i nošenju oružja u SAD. On predstavlja državu Konektikat u kojoj se 2012. godine dogodilo masovno ubistvo u osnovnoj školi Sendi Huk, kada je naoružani napadač ubio 26 osoba – većinom dece starosti 6 i 7 godina.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, i Vučić je istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština. O dijalogu su dvojica senatora razgovarala i sa kosovskim vlastima tokom posete Prištini, odakle su i došli za Beograd.

Predsednik Srbije je istakao da „Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država“, kao i da je očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.

Senatori Marfi i Piters su se u četvrtak sastali i sa premijerkom Anom Brnabić – uprkos tome što je sastanak dan ranije otkazan.

Kako je potvrđeno Glasu Amerike u kabinetu premijerke, sastanak je bio otkazan zbog nemogućnosti da se usklade termini, ali je održan nakon usaglašavanja novog termina.

Sa dvojicom senatora se u sredu sastao i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. U saopštenju iz kabineta Ministarstva odbrane navodi se da su teme bile regionalna bezbednost i jačanje partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane.

Tema je bio i dijalog Srbije i Kosova, a kako je saopšteno, Vučević ukazao na „konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština“, napomenuvši da je reč o obavezi koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant EU.

Vučević je, takođe, naveo da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i da vodi svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti.

Članovi delegacije Senata SAD su izneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države. Takođe, saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i da je neophodno da je ispuni, saopštava Ministarstvo odbrane.

Izvor :
Glas Amerike