Američki senatori: Pošto je postignut Privremeni sporazum, Kurti i Vučić sada da postignu dogovor za njegovu primenu

Nakon što je objavljen „privremeni sporazum o normalizaciji odnosa“, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sada moraju da se sastanu i postignu sporazum za njegovu primenu, pozvala je grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke lidere u Beogradu i Prištini. 

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, izdali su zajedničko saopštenje sa američkim senatorima Tomom Tilisom, Krisom Marfijem, Ronom Džonsonom i Krisom Van Holenom.

Navode da je saopštenje usledilo nakon što su: „Lideri Srbije i Kosova objavili privremeni sporazum o normalizaciji odnosa i rešavanju sporova oko upotrebe automobilskih registarskih tablica za etničku srpsku manjinu, debata koja je izazvala nemire i pogoršala tenzije između dve zemlje“.

„Čestitamo vladama Srbije i Kosova na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa. Ovo je važan trenutak za obe zemlje. Ovaj napredak bi mogao da otključa važne mogućnosti za Kosovo i Srbiju, koje uključuju stremljenje ka članstvu u EU i povećanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i širom sveta“, rekli su senatori.

Američki senatori, važnost sporazuma proširili su na region, ali i na, kako tvrde uticaj Rusije.

„Međutim, oba lidera sada moraju da se sastanu i postignu sporazum o implementacionom aneksu, koji će obezbediti mapu puta za normalizaciju između obe zemlje. Sporazum i aneks o implementaciji imaju značajne implikacije za širi region – Zapadni Balkan – gde znamo da Putin nastoji da potkopa transatlantsko jedinstvo i proširi ruski uticaj“.

Demokrate i republikanci u Senatu posvećeni su, naglašavaju, radu sa vladama Kosova i Srbije dok one „finaliziraju aneks implementacije i unapređenju prioritet, koji će doneti mir, stabilnost i prosperitet u regionu“.

Šahin, Tilis i Marfi su i u aprilu posetili Beograd i Prištinu u okviru posete kongresne delegacije Balkanu, koja je uključivala i posetu Bosni i Hercegovini.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se ovog ponedeljka. Nakon sastanka delimičnu konfuziju u javnosti izazvala je prvo evropska izjava da su se strane usaglasile o tome da „nisu potrebni dalji razgovori“ o evropskom predlogu, koji je iste večeri sa iste adrese obnarodovan kao „Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, te konačno zvanično objavljen i njegov sadržaj.

Takođe, Vučić je kazao da sporazum nije postignut, ali je govorio o planu primene, i još jednom zahtevao da pre svega mora da usledi formiranje ZSO.

Kurti je sa svoje strane izrazio žaljenje što Vučić nije potpisao sporazum, za šta je on bio spreman.

Dvojica lidera sastaće se u martu upravo kako bi postigli drugi deo dogovora – njegov aneks – tzv. Implementationi plan, nakon čega bi usledilo potpisivanje. Spekuliše se da je upravo formiranje ZSO, kao i neka druga pitanja deo plana o primeni.