Aleksinac: Ovacije za mlade glumce ansambla iz Prištine

Na ZIPO festivalu je sinoć odigrana poslednja ovogodišnja takmičarska predstava. Završetak smotre kako se samo može poželeti: za kraj puna pozornica mladih glumaca i dece u obostranoj želji da se ovaj događaj ovekoveči fotografijom i selfijem.

Da postoji nagrada publike najverovatnije bi pripala predstavi „Zvonar Bogorodične crkve“, izvedene sinoć u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini, Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici).

Predstava je rađena po istoimenom romanu francuskog pisca Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića. Namenjena je deci i u prvi plan ističe ljubav, prijateljstvo, toleranciju, prihvatanje različitosti i značaj unutrašnjih vrednosti koji nas čine predivnim bićem. Sve to kroz priču o događajima na trgu ispred katedrale i „sukobuˮ sa kaluđerom koji zabranjuje da se igra i peva na tom prostoru. Razdragana družina koju predvodi lepa Esmeralda baš u igri i veselju ne vidi ništa loše. Na kraju pobeđuju ljubav i tolerancija. U ovoj priči svi postaju veseli prijatelji, preobrazivši zlo kod pojedinaca u dobrotu.

Prepuštajući stručnom žiriju da proceni kvalitet glume studenata Fakulteta umetnosti, ovde treba reći da su ovi mladi stvaraoci svojim nastupom uspeli da poruke predstave prenesu na publiku, što je još bitnije, na onu najmlađu. Zato su Nevena Nedeljković, u ulozi Esmeralde i njena družina u komadu, a u stvarnosti kolege Stefan Marković, Snežana Džogović, Milica Vraneš i Milica Grabović doživeli ovacije od strane publike. Nevena je proglašena od strane žirija za glumicu večeri.

Ne treba zaobići ni izuzetno dobru glumu Nikole Stankovića u uluzi kaluđera Frola, po mišljenju prisutne starije publike, i najbolja gluma večeri. Zapažen je bio i nastup Luke Potparića kao Kvazimoda, a pohvale idu i na račun Jovana Jevtića, koji tumači Febusa i Đorđa Velimirovića u ulozi Grengoara.

Dramatizaciju teksta uradila je Biljana Mitrović, kostimograf je Ljiljana Ružić, izrada scenografije poverena je Dejanu Stepiću, a koreografiju su uradili Elena Gromilić i Igor Naumoski. Muziku je komponovao Novak Ašković.

I na kraju, ako sudimo po ovom mjuziklu, u prištnskom pozorištu, ne moraju u buduće da brinu za kadrove. A mi se nadamo da nam iz NPP-a na ovdašnju scenu stigne još predstava. Aleksinac se pokazao kao dobar domaćin, a gosti su uzvratili dobrom glumom u kojoj se prepoznaje napaćena, ali i osećajna kosovometohijska duša.

Tekst je prvobitno objavljen na Internet portalu Aleksinac.

Izvor :
alpress, autor Ninoslav Miljković