Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu

Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.

Premijer Edi Rama rekao je da bi pomorska baza Pašaliman, 180 kilometara južno od Tirane, mogla biti „dodatna vrednost“ za Alijansu i da je Albanija pripremila projekat za njenu obnovu.

„U ovim opasnim vremenima verujem da bi general mogao da razmisli o tome da ima pomorsku bazu NATO u Albaniji“, rekao je Rama u jučerašnjem obraćanju.

Baza Pašaliman, koja se nalazi ispod Valonskog zaliva izgrađena je 1950-ih kada je Sovjetski Savez doveo 12 podmornica i bila je jedina pomorska baza koju su imali na Mediteranu.

Posle raskida veza Tirane i Moskve 1961., Pašaliman je ostao kao pomorska baza u kojoj su bile smeštene četiri preostale podmornice i drugi manji vojni brodovi.

Baza je opljačkana, uključujući i materijal sa podmornica, 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos zbog propasti piramidalnih štedionica u kojima su mnogi izgubili životne ušteđevine.

Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala, a vlada razmatra da li da je pretvori u muzej.

Turska je renovirala bazu Pašaliman koja se od tada koristi kao pomorska baza za neke vojne brodove koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem.

NATO je takođe započeo radove na unapređenju albanske vazdušne baze Kučove iz komunističkog doba, 85 kilometara južno od Tirane, kako bi se omogućilo njeno korišćenje za operacije Alijanse.

Albanija je članica Nato od 2009.

Izvor :
Beta