Albanac na suđenju Tačiju opisao kako mu je OVK otela i ubila brata

Former Kosovo president Hashim Thaci sits in court as he appears on charges of war crimes before the Kosovo Tribunal in The Hague on April 3, 2023. Former Kosovo president Hashim Thaci goes on trial at a Hague war crimes tribunal on April 3, accused of a bloody campaign of murder and torture in the 1998-1999 independence war with Serbia. The one-time guerrilla hero, who denies the charges, allegedly targeted perceived enemies of the ethnic Albanian Kosovo Liberation Army (KLA), including Serbs and Roma, as the rebels sought to seize power.,Image: 766894623, License: Rights-managed, Restrictions: Netherlands OUT, Model Release: no, Credit line: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Zaštićeni svedok optužbe opisao je na haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, kako mu je, u leto 1998, OVK otela i ubila brata.

Zajedno s Tačijem, za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok, koji je pod šifrom 4586 iskaz dao na albanskom jeziku, preko video veze, izjavio je da su, u julu 1998. pripadnici OVK, na kontrolnom punktu u selu Drenovac kod Orahovca, zaustavili automobil u kojem su bili on, njegov brat i još tri člana porodice.

Svedokovog brata su, zatim, albanski vojnici odveli drugim vozilom, a članovima porodice je, posle tri sata, bilo dozvoljeno da nastave put.

U narednim danima, svedok je u Drenovcu pokušavao da pronađe i poseti brata, ali mu OVK to nje dozvolila.

Svog brata, svedok više nikada nije video živog, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni godinama kasnije.

Posle iskaza svedoka 4586, suđenje Tačiju je prekinuto i biće nastavljeno 14. avgusta, posle letnje pauze u radu suda.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identitet još 25 žrtava biće obelodanjen tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj kosovskoj vladi, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Izvor :
Beta