Advokatica jednog od mladića: Treba utvrditi šta se desilo, snimci zastrašujući

Advokatica Jovana Filipović zastupnica je Andrije Micića, jednog od dvojice mladića koji su sinoć privedeni a prethodno, kako nam je potvrđeno iz više izvora, pretučeni od strane policajaca.

Andrija i njegov brat Mihailo su optuženi da su napali policajce tokom obavljanja službene dužnosti.

Jovana Filipović kaže da najpre treba utvrditi šta se zapravo desilo.

„Cilj mora da nam bude utvrđivanje materijalne istine u svemu ovome. Dakle, moramo da utvrdimo sve činjenice koje se tiču konkretnog događaja, pa tek onda možemo da kažemo koje ćemo dalje korake moći da preduzmemo. U ovoj fazi više ne možemo da pričamo ništa više, jer one slike i snimke koje smo videli su zastrašujući. Vidi se da njih prebijaju, ali moramo da čujemo i drugi stranu priče“, kaže Filipovićeva.

Ona je naglasila da slučajem mora da se pozabavi Policijski inspektorat Kosova, a potom Tužilaštvo i Sud.

Porodica dvojice mladića obavestila je prethodno Policijski inspektorat o primeni sile kosovskih policajaca iz stanice u Gračanici nad njihovim sinovima. Pripadnici PIK-a bili su sinoć u ovoj stanici, a nakon incidenta je ispitano više očevidaca.

Podsetimo, Andrija i Mihailo Micić su zaustavljeni tokom rutinske kontrole saobraćaja i nakon ispisivanja kazne na albanskom zbog nevezanog pojasa i rasprave oko upotrebe jezika, policajci su, kako su potvrdili očevici, prebili dvojicu mladića, a potom ih i priveli.

U međuvremenu je objavljena i informacija da su povređena dvojica policajaca na dužnosti, zbog čega je Micićima određen pritvor od 48 sati. Međutim, obojica su još uvek na bolničkom lečenju.

Nedavno su pripadnici Kosovske policije u Gračanici primenili prekomernu silu i prema romskom mladiću Burhanu Ibrahimoviću zbog čega je održan protest ispred policijske stanice.

Organizatori ovog protesta iz NVO Opre Roma upozorili su da neće dozvoliti niti tolerisati brutalnost policajaca.

Izvor :
Kim