Advokat Arsić: Očekivali smo da će tužilaštvo odustati od optužnice protiv Zlatana Arsića

Završne reči u slučaju Zlatana Arsića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pred Osnovnim sudom u Prištini danas su dali tužilac, advokat oštećenog i odbrana optuženog. Presuda će biti saopštena 5. februara.

Tužilac je zaključio da će izrečena kazna Zlatanu Arsiću uticati da se ne ponavljaju ovakva krivična dela.

Advkat Zlatana Arsića Vasilije Arsić rekao je da je odbrana očekivala da će tužilaštvo da odustane od optužnice u današnjoj završnoj reči, jer  kako kaže Specijalno tužilaštvo nijednim materijalnim dokazom nije dokazalo činjenicu da je Zlatan Arsić izvršio krivično delo ratni zločin.

“Nemamo dokaz koje su povrede nanete B.M. Nemamo dokaz da je upaljena kuća, nemamo dokaz da je Zlatan Arsić bio pripadnik srpske policije. U prilog odbrani idu navodi da je oštećeni B.M. četiri outa davao različite izjave. Tokom istrage dali smo materijalne dokaze da je Zlatan Arsić u to vreme bio na drugom mestu. Dali smo alibi koji potvrđuju i svedoci tužilaštva. Sam B.M. pred ovim sudskim većem nije precizno i jasno objasnio ko ga je tukao, već je konfuzno govorio o nekom policajcu. U prilogu te tvrdnje je izjava njegovog oca koji je, takođe, o istim dokazima govorio o različitim akterima. Jedini svedok na koga sud treba da se osloni jeste Senad Malići koji je jasno opisao događaj marta meseca 1999. godine. Svedok Boban Tasić je jasno govorio da Zlatan Arsić nije u to vreme bio u Kamenici”, rekao je advokat Vasilije Arsić.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je 28. jula prošle godine pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda optužnicu protiv Zlatana Arsića zbog navodno počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kamenici.

On se tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M, nanevši mu teške povrede. Takođe, u optužnici se navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i “pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”. Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.

Izvor :
Medija centar Čaglavica