Abazović o O.Balkanu: Podršku Vlade C.Gore imaće svaka inicijativa koja vodi ka progresu ili pomirenju

„Imate pruženu ruku Vlade Crne Gore za sve inicijative koje podrazumevaju ukupni napredak zemalja Zapadnog Balkana. Nijednu inicijativu nećemo doživeti kao neprijateljsku, nego kao mehanizam koji svima nama može pomoći da na kraju budemo deo zajedničke velike Evropske porodice“, kazao je danas premijer Crne Gore, Dritan Abazović, obraćajući se učesnicima Samita u Ohridu. Tvrdi da je njegova zemlja zainteresovana za pojedine ideje u okviru inicijative, te je uputio poziv svim članicama „Otvorenog Balkana“, kao i Prištini i Bosni i Hercegovini da se se okupe u Crnoj Gori.

Na Ohridu se održava samit regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“. Uz osnivače Inicijative, lidere Srbije, Albanije i Severne Makedonije, sastancima prisustvuju i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine u svojstvu posmatrača. Oni su na otvaranju samita izneli svoja uvodna obraćanja.

Premijer Crne Gore kazao je danas da prošlost ne može da se menja, već samo budućnost, a da je na liderima u regionu da odluče kakva će ona biti.

„Inicijativu Otvoreni Balkan doživljavam kao jednu ispomoć da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, biznisu, većoj mobilnosti građana, većoj mogućnosti da ostvarujemo saradnju u svim poljima i većem prijateljstvu“, rekao je crnogorski premijer.

Kaže da će svaka inicijativa, nezavisno kako se ona zove, a koja vodi ka progresu ili pomirenju, imati podršku Vlade Crne Gore.

„Prva stepenica da bismo gradili svoje odnose je da sednemo zajedno i da vodimo dijalog. Dijalog vodi povećanju našeg međusobnog poverenja. Povećanje poverenja vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumevaju pre svega stvaranje klime progresa u regionu“.

Kaže da su retrogradne, politike prošlosti i politike zasnovane na uzajamnom nepoštovanju i potenciranju konflikta zadržale zemlje Zapadnog Balkana tu gde se sada nalaze.

„Naše je da konačno uradimo nešto da to promenimo“, poručio je Abazović rekavši da mi moramo da menjamo sebe, jer niko neće to da učini.

Kaže da se stvara slika da je region sve dalje od EU, kada lideri sa Zapadnog Balkana odlaze u Brisel i pričaju jedni protiv drugih i nisu u mogućnosti da pronađu rešenja za sebe.

Ocenjuje da Evropska unija ne želi da „uvozi probleme“.

„Siguran sam da je poruka, bez obzira što nismo svi formalno članovi Otvorenog Balkana,  da danas sedimo nas petorica zajedno, a nadam se da ćemo sledeći put biti i šestorica. Nezavisno od inicijative i mesta treba nas šestorica da sednemo zajedno i da se dogovaramo o onome šta su potrebe građana“, rekao je Abazović.

On je naveo da će tada poruka Evropske unije biti drugačija nego što je sada i da će oni koji su skeptični i usporavaju zemlje Zapadnog Balkana da uhvate korak u integracionom procesu da shvate „da su u grešci i da ovaj deo sveta pripada zajedničkoj velikoj evropskoj porodici“.

Abazović je kazao i da mu se pojedine ideje koje je čuo u vezi sa Otvorenim Balkanom sviđaju, kao i da je spreman da da doprinos.

„Ako neko misli da sam može da zadovolji sve potrebe u 21. veku, u 2022. godini, srećno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna“, ocenio je Abazović.

Crnogorski premijer je kazao i da je neophodno da svi u regionu pruže otvorenu ruku jedni drugima.

„To je jedini način kako bismo promenili budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Abazović.

Precizirao je da je Crna Gora zainteresovana za uzajamno pružanje pomoći u slučaju požara, za zajedničku turističku ponudu, te je uputio poziv svim članicama „Otvorenog Balkana“, kao i Prištini i Bosni i Hercegovini da se se okupe u Crnoj Gori.

„Ja očekujem da u ovom sastavu, naravno i sa šestim – premijerom Kosova, dođete u Crnu Goru da zajednički sednemo i porazgovaramo o zajedničkim inicijativama“, rekao je Abazović.

On ujedno navodi da Otvoreni Balkan ne treba doživljavati kao ideju političara, već ideju za građane i biznis.

„Ukoliko ona ostane kao takva i bude se razvijala kao takva, siguran sam da će mnogo biti manji broj onih koji će pružati otpor takvoj ideji i da će iz dana u dan da se povećava broj ljudi koji zaista vide budućnost drugačije u odnosu na ono što je bio do sada slučaj“.

Abazović se u međuvremenu sastao i sa predsednikom Srbije u Ohridu, gde su razgovarali o perspektivama regiona i potencijalima inicijative „Otvoreni Balkan“.

Neposredno pre otvaranja samita u Ohridu u medijima su se pojavili navodi da je crnogorski premijer negirao jučerašnje navode da boravi u Ohridu kako bi se pridružio inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Abazovićeva izjava je stigla nakon što je predsednik Vlade Albanije, Edi Rama, na Fejsbuk profilu objavio zajedničku fotografiju uz opis „Abazović danas (8. jun) zvanično uvodi Crnu Goru u ‘Otvoreni Balkan’“.

„Ne idemo u Ohrid da se pridružimo ‘Otvorenom Balkanu’ već da, zajedno sa EU partnerima i NATO saveznicima, iskažemo odnos prema jednoj regionalnoj inicijativi kako bi na kraju dana imali više razumijevanja i bolju saradnju“, napisao je Abazović na mreži Telegram 8. juna, preneo je Radio Slobodna Evropa.