Abazović: Apel Kurtiju da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicom

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da ne očekuje da će situacija na Kosovu eskalirati, kao i da je apelovao na Aljbina Kurtija da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicom.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da njegova vlada teži da odnose sa Srbijom podigne na viši nivo i istakao da ne postoji zabrinjavajući uticaj zvaničnog Beograda na Crnu Goru.

„Mislim da je obaveza svakog rukovodstva Crne Gore, da sa svim zemljama u regionu, a naročito sa Srbijom zbog robne razmene, budu na najboljem mogućem nivou. To je cilj. Nema nikakvih drugih uticaja“, kazao je Abazović u intervjuu za skopsku TV21.

Ocenio je da je značajan rezultat postignut potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i istakao da ne postoji zabrinjavajući uticaj Srbije na Crnu Goru. Druge priče, kaže, ispreda bivša vlast.

Abazović smatra da situacija na Kosovu neće eskalirati

Crna Gora je, prema njegovim rečima, jedina zemlja u regionu koja nema otvorenih pitanja ni sa kim. Njegova vlada se, dodao je, ne meša ni u čije odnose, ali da je, kako navodi, ponudio premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da se jedna runda dijaloga Beograda i Prištine održi u Crnoj Gori.

„Ako možemo da im logistički pomognemo, mi smo spremni“, naveo je Abazović, prenosi portal RTCG.

Smatra da situacija na Kosovu neće eskalirati. „Ali kad vidimo kakve se stvari dešavaju ne možemo da budemo spokojni. Nije dobro da se vraćamo u politiku devedesetih. Kada vidite neke scene, imate osećaj da je to neki ’deža vu’ i mislim da je to loše. Nadam se da će preovladati razum“, kazao je Abazović.

Naveo je da je apelovao na Kurtija da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicom i da dijalogom pokušaju da reše stvar.

„On (Kurti) mi je rekao da već imaju kontakt sa Briselom i da će doći do razgovora. Moj utisak je da postoji volja da se prevaziđu problemi“, rekao je Abazović i dodao da fokus ne sme da se skreće sa evropske budućnosti celog regiona.

Konstatuje, međutim, da je to dvosmeran proces i smatra da, kako kaže, nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU ne treba da se nonšalantno odnosi prema Balkanu.

Izvor :
RTCG, Tanjug