Gračanica: Obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja

Parastosom i polaganjem venaca pored krsta podignutom stradalim Srbima u dvorištu Doma kulture u Gračanici, obeležena je 23. godišnjica od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije. Parastos stradalima služio je sveštenik Svetislav Trajković.

„Neka Gospod sve nas osnaži, ukrepi, da nam događaji iz naše prošlosti budu na pouk, da svima nevino postradalima Gospod podari spokoj, dušama njihovim carstvo nebesko, i da se jednog dana svi mi zajedno radujemo u vaskrslome Hristu Gospodu sa svima Svetima“, poručio je u besedi otac Svetislav.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustnim se obratila Malinka Mitrović.

„Dvadeset tri godine posle bombradovanja tišina odzvanja, ne čuje se pravda i zato ponovo pitamo gde su oni što su nas tada označili kao genocidan narod, nas koji smo samo mnogo puta bili prinuđeni da branimo svoj kućni prag. Gde su ti belosvetski pravednici da svedu crtu na svojim delima i nedelima i da nam kažu da li smo mi to sami sebe ubijali, kidnapovali i palili svoje kuće i svetinje? Dokle ćemo čekati tu pravdu? „, kazala je Mitrovićeva.

U čast stradalima stihove su kazivali direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević i pesnik Ratko Popović.

Na spomen obeležju cveće su na položili predstavnici Privremenog organa Opštine Priština, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović i delegacija iz Velike Plane.

Izvor :
Medija centar Čaglavica