Potpisan ugovor za izgradnju stanova u Suvom Dolu. Kontejnerskom naselju u Gračanici isključena struja

Predstavnici Opštine Gračanica i Danskog saveta za izbeglice potpisali su danas ugovor o izgradnji  34 stana u Suvom Dolu. Ove stanove dobiće i stanovnici kontejnerskog naselja Padalište kojima je juče isključena struja. 

Ugovor  o izgradnji stanova u Suvom Dolu kod Lipljana, potpisale su gradonačelnica Gračanice  Ljiljana Šubarić i direktorka Danskog saveta za izbeglice Kristen Stec. Kako je rečeno projekat predviđa izgradnju najmanje 34 stambene jedinice za izbeglice i interno raseljene sa teritorije opštine Gračanica, ali pre svega za porodice koje žive u  kontejnerskom naselju na padalištu, čime će kako navode iz Opštine Gračanica nakon više od 20 godina biti stvoreni uslovi da se taj centar zatvori, a porodicama trajno reši stambeno pitanje.

„Ovo ne bi bilo moguće bez naših partnera, Ministarstva za zajednice i povratak na čelu sa ministrom Goranom Rakićem, Kancelarije EU i Danskog zaveta za izbeglice. Zbog toga im upućujem zahvalnost u ime naše opštine i u ime svih građana, a posebno budućih korisnika. Zahvalnost upućujem svima koji su dali doprinos da se ovo pitanje konačno reši, kao što su to godinama činili mediji i brojne organizacije samim tim što su pitanje držali u fokusu čitavog društva“, kazala je Šubarićeva.

„U ime Danskog saveta za izbeglice veoma sam srećna što nastavljamo saradnju sa Ministarstvom za zajednice i povratak, kao i sa Opštinom Gračanica, na projektu socijalnog stanovanja koji se fokusira na pronalaženje trajnih rešenja za raseljena lica i druge ugrožene pojedince, posebno za ljude koji trenutno borave u kolektivnom centru u Gračanici“, rekla je Stec.

Izgradnju stanova će zajednički finansirati Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija EU na Kosovo,  a današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar Goran Rakić.

„Ovo je tek početak zatvaranja kolektivnih centara kako formalnih tako i neformalnih kolektivnih centara i to je jedna vizija pre svega Ministarstva za zajednice i povratak i nastavićemo da radimo na ovakvim projektima. Siguran sam da će već do kraja ove godine problem trajno biti rešen porodicama koje danas žive u jako nehumanim uslovima u 21. veku. Već sledeću novu godinu dočekaće u uslovima adekvatnim za život u kakvim trebamo da živimo u 21 veku“, rekao je Rakić.

Gradonačelnica Gračanica Ljiljana Šubarić,
ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić
i direkotrka Danskog saveta za izbeglice Kristen Stec

Dok se najavljeni stanovi ne izgrade, stanovnici kontejnerskog nasela u Gračanici od juče su bez struje. Zoran Ilić, koji u kontejnerskom naselju živi sa troje maloletne dece i trudnom suprugom za Medija centar kaže da im je struja isključena, jer nije izmiren dug.

“Od 13 sati juče nemamo truju celu noć, eto već i ceo dan. U kontejneru je hladno, morao sam decu i ženu trudnu da odvedem kod njenog brata u stan. Tako smo proveli noć. Ovi ovde ljudi su se smrzavali, evo Tanja i da ne nabrajam sve ljude koji su se obukli u džempere, kape i tako smo proveli noć.  Nisu mogli da nam uključe struju zbog tog velikog duga, ja mislim da je oko 29 000 evra. Zbog toga su navodno KEK i Albanci isključili, kao nemaju ništa sa srpskom opštinom, imaju sa kosovskom. Danas je bio KFOR, iz srpske opštine, kosovske i Ljiljana Šubarić je rešila da nam pomogne”, kaže Ilić.

Kontejnersko naselje bez struje

“Katastrofa, evo smrzli smo se, kako nam je, ledara, dolazimo ovde kod Zorana da se grejemo, ne pitaj me, celu noć sam spavala sa kapom i sa šalom i ovako obučena. Svi obećavaju brda i doline, a kad dođe nema nikoga. Ajde ja ću nekako i pod ćebe i pod jorgan, ali ova deca gde će, gde ćeš ovo dete od dve godine da staviš pod ćebe i pod jorgan”, kaže Tanja Danić, koja živi u kontejnerskom naselju.

Na pitanje Medija centra čija je odgovornost što je stanovnicima kontejnerskog naselja isključena struja i ko taj problem treba da reši gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je rekla:

“Upoznati smo sa tim već smo juče preduzeli neke korake, kontaktirali smo predstavnike u KEDS-u a mi ćemo zajedničkim snagama upravo sa Danskim savetom, Ministarstvom za zajednice i povratak i opštinom pokušati da nađemo privremeno rešenje dok sam projekat ne bude završen, rekla je Šubarićeva.

Izvor :
Medija centar Čaglavica