Gračanica: Održana manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“, pobednici Ivona Micić i Srđan Živić

U Gračanici je danas, drugog dana Vaskrsa, održana tradicionalna manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“. Manifestacija je okupila 60 takmičara u dve starosne kategorije, a pobednici su proglašeni nakon tradicionalnog kucanja jajima. Ova manifestacija se održava svake godine kako bi se, prema rečima organizatora, očuvali i negovali tradicionalni srpski običaji povodom Vaskrsa.

Organizator manifestacije učitelj u penziji Ljubomir Maksimović, zajedno sa gradonačelnicom Gračanice Ljiljanom Šubarić, otvorio je manifestaciju tradicionalnim kucanjem jajima.

„Danas kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, neka nam srca budu ispunjena zahvalnošću, za dan beskrajne ljubavi koju nam je Bog podario. Neka nam ova radost bude osnova naše zajednice, neka nas pokreće da delimo ljubav, razumevanje, slogu i oproštaj. U vremenu punom izazova i neizvesnosti neka nam vaskrsenje bude svetionik nade i svetlost“ , poručio je Maksimović.

Gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić istakla je važnost očuvanja srpskih običaja poput farbanja jaja i nadmetanja čije je jaje jače, kao dela srpske tradicije i identiteta.

„Drago mi je da vidim da je sala puna, da ima mnogo dece. To me stvarno raduje. Želim da vam kažem svima da svi koji ste danas ovde u ovoj sali, bilo kao takmičari, kao posmatrači, kao podrška, da ste svi vi danas čuvari našeg identiteta. I zato radujmo se danas životu, radjmo se suncu, radujmo se ljubavi, dobroti, radujmo se vaskrsnuću. Takođe, neka nam ovo radovanje da snagu, neka nam da volju da izdržimo sve izazove i nedaće koje nam donosi ovo teško vreme. Neka nam Vaskrs da snagu, kao što rekoh, neka nam osnaži hrišćanske vrline i neka nas podstakne na veće razumevanje da ljubimo bližnje svoje, neka  nam Vaskrs da snagu i moć da izdržimo sve ovo i neka nas još jače, nego ikad do sada, ujedini u našoj svetoj misiji ostanka i opstanka u našoj Gračanici“, poručila je Ljiljana Šubarić.

Manifestacija je podeljena u dve starosne kategorije od 15 godina, u kojoj je pobedu odnela Ivona Micić i od 15 godina gde je  pobedio Srđan Živić. 

„Za mene je ovo najradosniji hrišćanski praznik i ja sam presrećan što sam baš ja pobedio na ovoj manifestaciji…Inače takmičim se drugi put prvi put sam bio u polufinalu, sada, eto, hvala Bogu, došlo je do finala“, rekao je Srđan Živić.

U okviru manifestacije „Najjače vaskršnje jaje“ u Gračanici, pored tradicionalnog takmičenja u kucanju jajima, održan je bogat kulturno-umetnički program. Pored toga, organizovan je i likovni konkurs „Najšarenije i najlepše jaje“, čiji su pobednički radovi izloženi, a najboljima su uručene nagrade. Takođe, dodeljene su zahvalnice i ikone predstavnicima institucija i pojedincima za njihov doprinos očuvanju hrišćanske tradicije i nasleđa.

Izvor :
Medija centar Caglavica