18. godišnjica smrti Ibrahima Rugove: Prištinski zvaničnici odaju počast – „Ujedinio narod protiv okupacije Srbije“

18th May 1999 Visit of Dr. Ibrahim Rugova, Leader of the Democratic League of Kosovo, to NATO Headquarters in Brussels. Press Point

Navršava se 18 godina od smrti Ibrahima Rugove. Kao i prethodnih godina, na njegov grob u Prištini danas vence polažu brojne delegacije, uključujući kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija, političke lidere partije koju je osnovao – LDK, kao i zapadne diplomate u Prištini.

Ibrahim Rugova preminuo je 21. januara 2006. godine i smatra se najznačajnijom političkom figurom istorije Kosova od devedesetih do danas. Predvodio je kosovske Albance u političkoj borbi da ostvare nezavisnost od Jugoslavije, odnosno Srbije, a nakon rata bio je prvi predsednik Kosova. Sahranjen je uz počasti koje kosovske vlasti i mediji kvalifikuju kao „državne i vojne“.

Na njegov grob ovog jutra vence su položili kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti zajedno sa ambasadorom SAD-a u Prištini, Džefrijem Hovenijerom i šefom Kancelarije EU, Tomašom Sunjogom.

Osmani: „Svaki dan svog života posvetio je slobodi i nezavisnosti Kosova“

„Danas obeležavamo sećanje na istorijskog predsednika Republike Kosovo, predsednika Ibrahima Rugovu, osnivača i arhitektu nezavisnosti naše zemlje, čoveka koji je svaki dan svog života posvetio slobodi i nezavisnosti zemlje i pre svega radio sa narodom Kosova i zajedno sa našim saveznicima da danas uživamo u ovoj istini posle mnogih žrtava našeg naroda“, poručila je Vjosa Osmani.

Naglašava da je Rugova uspeo da u teškom vremenu izgradi saveze „koji su Kosovu i danas potrebni“.

Konstatuje da se ide ka punoj realizaciji „Rugovine vizije o nezavisnom, suverenom Kosovu, integrisanom u EU i NATO“.

„Danas i zauvek sačuvaćemo ove saveze koji će nam pomoći da idemo napred ka punoj realizaciji vizije istorijskog predsednika o nezavisnom, suverenom Kosovu, integrisanom u EU i NATO i u trajnom prijateljstvu sa SAD“, poručila je Osmani.

Kurti: Rugovu pamtimo po njenoj ulozi i doprinosu internacionalizaciji kosovskog pitanja

Nakon što je položio venac Kurti je kazao da će Rugova ostati upamćen po ulozi i doprinosu „internacionalizaciji kosovskog pitanja“.

Poručuje da je Rugova bio predsednik u vreme kada je „Republika bila Republika otpora okupaciji Srbije na Kosovu“, ali i predsednik „oslobođenog Kosova“.

Ujedinio je narod Kosova protiv okupacije Srbije, praveći ljudski otpor

„Danas, na 18. godišnjicu njegove smrti, sećamo ga se po ulozi i doprinosu internacionalizaciji kosovskog pitanja i nacionalizaciji građanskog otpora. Kao albanski pisac, istorijski predsednik Ibrahim Rugova je kao niko drugi razumeo vezu između političke reprezentacije i popularne kulture, a to je bilo veoma dragoceno za miran otpor tokom 90-ih godina”, rekao je.

Poštu su zajedno sa Osmani i Kurtijem odali i američki ambasador na Kosovu, Džef Hovenijer, kao i šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

„Nasleđe predsednika Rugove – lidera koji se zalagao za miran otpor zahtevajući jednaka prava i slobode za sve građane – predstavlja inspiraciju ovde na Kosovu i širom sveta“, poručio je Hovenijer u objavi na društvenoj mreži „X“.

„Rugova će uvek biti upamćen po svojoj ulozi u modernoj istoriji Kosova i kao čovek posvećen miru“, oglasio se i Sunjog.

Nakon odavanja počasti Kurti je zajedno sa kosovskom mnistarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom i drugim zvaničnicima posetio porodicu Rugova.

„Dočekani smo u rezidenciji predsednika Rugove, gde je ugostio velike svetske ličnosti i gde su donete važne i odlučujuće odluke za sudbinu Albanaca i Kosova“, poručio je Kurti i najavio skoriji početak restauracije ovog objekta.

Abdidžiku: „Stvorio nacionalno jedinstvo i međunarodnu podršku za istorijski put“ 

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), zajedno sa predstavnicima ove stranke takođe je ovog jutra odao poštu na grobu Ibrahima Rugove.

„On je bio vođa naroda Kosova u uzvišenom nastojanju za državnost i nezavisnost, oblikovao je ovu državu po sadržaju i formi i stvorio nacionalno jedinstvo, stvorio međunarodnu podršku na ovom istorijskom putu naroda Kosova“, naveo je Abdidžiku.

Slično kao Osmani i Abdidžiku poručuje da je Rugovin projekat bio stvaranje „nezavisnog i suverenog Kosova, članstvo u NATO i EU, uz trajno prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država“.

Konstatuje da stranka koju sada predvodi nastavlja sa realizacijom ovog projekta.

„I sa ovim projektom ova politička generacija oseća obavezu da ga u potpunosti ispuni“, rekao je on.

Abdidžiku je takođe sa drugim predstavnicima LDK posetio i razgovarao sa porodicom Ibrahima Rugove.

I ove godine oglasio se Ramuš Haradinaj iz AAK, navodeći da je Rugova „svojom pravdom i odlučnošću izgradio bliske odnose sa Zapadom, posebno pokazujući brigu za jačanje večnog prijateljstva sa SAD-om.

Zahvalio mu se na, kako je naveo, „istorijskom doprinosu slobodi i nezavisnosti Kosova“, te poručio da se danas prisesća njegove „posvećenosti nacionalnoj stvari u veoma teškim okolnostima za Albance i za Kosovo“.

Danas se oglašavaju i albanski zvaničnici. Predsednik Albanije, Bajram Begaj i premijer, Edi Rama podsetili su na godišnjicu smrti Rugove.

„Istorijski predsednik Kosova, miran i miroljubiv lider, jeste i ostaće model inspirativnog političara za političare Albanije i Kosova“, poručio je Begaj.

Izvor :
Kossev