„Kosovo je ojačalo mostove sa zemljama Zapadnog Balkana“

Kosovo je ojačalo mostove sa zemljama Zapadnog Balkana, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na međunarodnoj konferenciji  „Bečki ekonomski razgovori – sastanak Priština 2023.“, koju je pod njegovim pokroviteljstvom u Prištini organizovao Bečki ekonomski forum. Konferenciji su prisustvovali brojni sagovornici iz Evrope, regiona i sa Kosova, koji su analizirali teme iz oblasti ekonomije. U fokusu ovogodišjeg Bečkog ekonomskog foruma bile su tri teme – reginoalna saradnja u fragmentovanom okruženju, održiva ulaganja u vreme krize i inovacije i tehologija kao preduslov za budući ekonomski razvoj.

Članica odbora i glavna sekretarka „Bečkog ekonomskog foruma“ Elena Kirčeva, rekla je da glavni cilj ovog foruma  promocija investicionih mogućnosti i privredne saradnje između zemalja i teritorija koje se nalaze u regionu od Jadranskog do Crnog mora. Ona je istakla da je konsolidacija regiona veoma važna za Evropu.

„Današnji „Bečki ekonomski forum – prištinski sastanak 2023.” je prilika da se razgovara o razvoju kosovske ekonomije u eri promena i novih šansi. Moramo da radimo zajedno u vreme krize i fragmentiranog okruženje, što je i jedna od tema našeg sastanka danas. Moramo da gledamo unapred, dajući prioritet konsolidaciji regiona. To je glavna svrha ovog foruma, da dođe do konsolidacije jer je regionu potrebna Evropa, ali dozvolite mi da kažem, i da je i Evropi potreban region ali Evropa treba konsolidovan region i ovaj forum je šansa da se radi na tome“, rekla je Elena Kirčeva.

Predsednik „Bečkog ekonomskog foruma“ Viktor Jacković rekao da je Kosovo sastavni deo Evrope, jer smatra da ima i živu ekonomiju. Jacković je govorio i o pritiscima sa kojima se Kosovo, kako je naveo, danas suočava.

„Imate živu ekonomiju, funkcionalnu državu, veoma talentovanu populaciju i mudru vladu. Mnogo je izazova sa kojima se suočavate, rekao bih pritiscima raznih zemalja – Vašitgotona, Brisela, Beograda, sa svih strana. Možda je to sudbina male zemlje. Ali zato što imate demokratiju i zato što imate podršku svog naroda i demokratski izabranu vladu u stanju ste da se suočite sa ovim izazovima i da ih prevaziđete i u tom okruženju će se nastaviti „Bečki ekonomski forum“ i nastavićemo da radimo sa Kosovom“, rekao je Viktor Jacković.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da brojke u oblasti ekonomije u poslednje dve godine pokazuju da je Kosovo na dobrom putu.

„U proseku, tokom svake godine naše vlade, ostvarili smo više prihoda za privredu nego u prethodne tri godine zajedno. Istovremeno, rangiranje uglednih međunarodnih organizacija potvrdilo je naš značajan napredak u oblastima demokratije i vladavine prava. Ojačali smo i mostove sa našim zapadnobalkanskim susedima“, naveo je Kurti.

On je rekao da su rat u Ukrajini, protesti protiv klimatskih promena i povećan otpor društvenoj nejednakosti označili kraj vremena u kojem se „profit može odvojiti od etičkih vrednosti“.

„Usklađivanje naših osnovnih vrednosti sa našim ekonomskim ciljevima bio je pristup kojim je naša vlada odlučila da savlada zadatke o kojima je reč. Izbegavali smo brza rešenja u korist višestrukih akcija koje bi naše društvo učinile pravednijim, otpornijim, prosperitetnijim i održivijim. To je značilo da su naši napori da suzbijemo korupciju i kriminal pokretanjem preko 850 policijskih operacija kombinovani sa naporima da dopremo do ranjivih grupa koje su najviše pogođene ovom korupcijom. Povećali smo mere socijalne pomoći, kao što su subvencije za 340.000 dece do 16 godina i novopečenih majki, i studentska pomoć za 66.000 studenata. Takođe smo pokrenuli platformu za zapošljavanje mladih koja je otvorila preko 2.000 radnih mesta za samo mesec dana“, dodao je on.

Generalna sekretarka Bečkog ekonomskog foruma  Elena Kirčeva uručila je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju specijalno priznanje Foruma za, kako je rečeno, aktivnosti koje je Kosovo sprovelo u prethodnom periodu. Bečki ekonomski forum je osnovan 2004. godine sa ciljem popularizacije i promocije investicionih mogućnosti i privredne saradnje između zemalja i teritorija koje se nalaze u regionu od Jadranskog do Crnog mora sa sedištem u Beču. Članice Bečkog ekonomskog  foruma su Albanije, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Izvor :
Medija centar Čaglavica