Zaporožac: Uputićemo zahtev lokalnim samoupravama da od ponedeljka otpočne izvođenje nastave

Na današnjem sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa Severa, a na preporuku kriznog štaba, doneta je odluka o upućivanju zahteva lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje nastave za učenike osnovnih škola neposredno, a za učenike srednjih škola onlajn, saopštio je Krizni štab.

„Imajući u vidu nepromenjenu situaciju u odnosu na trenutak kada je doneta odluka o obustavi nastave, današnja odluka je doneta isključivo imajući u vidu budućnost naše dece i potrebe da se u ovim, izuzetno teškim uslovima i kompleksnoj situaciji mora omogućiti proces nastave najosetljivijim delovima našeg društva, kako ne bi trpeli zbog pritisaka Prištine“, naveo je Zaporožac.

Detalje izvođenja nastave sa roditeljima će koordinisati razredne starešine.

U školama na Severu već pet dana nema nastave, a nakon što su Srbi prošle subote na najmanje šest mesta postavili barikade. Sa izuzetkom pojedinačnih poruka razrednih starešina i učitelja upućenim roditeljima u nedelju, odnosno u ponedeljak, do danas, nije bilo zvaničnog objašnjenja zašto je nastava obustavljena. Ona je svakako korespondirala sa postavljanjem barikada.

Postavljanju barikada prethodilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Novim tenzijama prethodilo je masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu u novembru ove godine, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 Srba.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila. 

Izvor :
Kossev