Zafirović: Nagrada ohrabrenje i podrška

Knjiga “Glavom kroz zid” aforističara Jovana Zafirovića iz Gnjilana je nagrađena u okviru Novosadskog festivala knjige. Mladom autoru je, prema sopstvenim rečima, nova nagrada “vetar u leđa”. 

Zafirović je za Kim radio rekao da satiričari uvek imaju autorska kolebanja.

“Satira sa sobom nosi odgovornost, ali i rizike, jer pišete o stvarima koje svi prećutkuju. U tom smislu, ova nagrada jeste vid ohrabrenja i podrške da se na tom putu ne stane i da se sledi onaj mnogo većih satiričara koji su obitavali kod nas”, naveo je on.

Nagrada “Poenta” je druga po redu za knjigu “Glavom kroz stid” koja, prema njegovim navodima, i dalje “živi”. Na pitanje da li priprema nešto novo, Zafirović je odgovorio:

“Knjigu pišem svaki dan i već imam novi materijal. Međutim, ona neće uskoro izaći jer knjiga `Glavom kroz stid` ima svoj život i živi. Već je bilo preko deset promocija u različitim gradovima, a ljudi su i dalje zainteresovani. Imaću promociju u Novom Sadu, a zatim u Vršcu, tako da neću da joj kratim put, jer je na dobrom. Za novu knjigu ima vremena, budući da je knjiga `Glavom kroz stid` izdata pre godinu dana, pa smatram da nije dovoljno proživela. Fokus će biti na njoj”, istakao je on.

Zafiroviću ne nedostaje inspiracija za pisanje aforizama, ali ističe da mu treba više slobodnog vremena.

„Non-stop sam u nekim obavezama oko posla i fakulteta, ali inspiracije ima svuda i ona nije problem. Trudim se da pišem svaki dan. Tako održavam kontinuitet koji je potreban za pisanje satire i aforizama jer se u najvećoj meri bavim aktuelnostima. Potrebno je da budemo informisani i u toku. Kada je pisanje u pitanju, za mene nema odmora“, zaključio je on.

Jovanu Zafiroviću će nova nagrada biti uručena u Novom Sadu 8. septembra u 17.30, nakon čega će biti održana i promocija knjige „Glavom kroz stid“ u dvorištu hotela „Vojvodina“.

Podsetimo, Jovan Zafirović je u prethodnom periodu dobio Vibovu nagradu Politike, kao i nagradu „Mladi tipar“.

Njegov prvenac „Glavom kroz stid“ objavili su 2022. mitrovički Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika KiM.

Izvor :
KIM