Vučić: U Tetovu promovisana „velika Albanija“, hoće da je prave – Kurti bi napadao C.Srbiju, S.Makedoniju…

Beograd, 18. juna 2023 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ, obraæa se naciji. FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIÆ/bs

„Poseta Kurtija Tetovu i ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji je skandal nad skandalima“, poručio je danas srpski predsednik u svom gostovanju na TV Pink.

Aljbin Kurti boravio je petak u nezvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde se sastao sa gradonačelnicima skopske opštine „Čair“ Visarom Ganijuom i Tetova, Biljaljom Kasamijem.

Tokom ove posete kazao je da Severna Makedonija treba da se drži „bliže Kosovu, Albaniji i Bugarskoj“, a „daleko od Srbije i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića“.

Kurti je ujedno u makedonskoj prestonici sa svojim sunarodnicima ceremonijalno obeležio preimenovanje sada već bivše ulice „Druge makedonske udarne brigade“ u ulicu „Adema Demaćija“.

Inače, tokom boravka u drugom makedonskom gradu – Tetovu, iza kosovskog premijera vijorila se zastava koja predstavlja tzv. Veliku Albaniju, uz kosovske i albanske zastave.

U međuvremnu je na društvenim mrežama objavljen video snimak govora gradonačelnika Tetova koji navodno Kurtija naziva „posebnim premijerom našeg Tetova“ i „premijerom svih Albanaca“.

„Tamo je promovisana ideja velike Albanije, tamo su simboli velike Albanije pokazivani. On je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova“, prokomentarisao je ovog jutra u svom gostovanju na TV Pink srpski predsednik, Aleksandar Vučić

Ujedno je osudio to što je u Skoplju preimenovana ulica „Druge makedonske brigade“ u ulicu Adema Demaćija“.

Srpski predsednik je kazao da je Demaći u tri navrata bio osuđivan – prvo 1958. godine na tri godine zatvora, potom od 1964-1974, te od 1975-1990, kada ga je, kako je rekao, predsedništvo SFRJ amnestiralo.

„Proveo je 28 godina na robiji kao najgori najveći veliko-albanski ideolog i separatista“, kazao je Vučić.

Srpski predsednik je neretko Kurtija opisivao kao nekog ko želi da bude „naslednik“ Envera Hodže i Adema Demaćija. Sada poručuje:

„Taj čovek je dobio ulicu umesto Druge makedonske brigade, a taj je bio i mentor i idol Aljbinu Kurtiju“.

Vučić kaže i da su „oni uzeli pod svoje“, jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije, Šaipa Kamberija – „što novcem, što na druge načine“.

„Pokušavaju da proizvode dalje krize. Pa kada uzmete Ragmija Mustafu za savetnika (Besnika) Bisljimija, očekujući da ne bude samo Kosovo tema, već širi region bude tema i da se konačno krene u pravljenje Velike Albanije, to su stvari koje su zabrinjavajuće“, rekao je Vučić.

Potom se osvrnuo na snagu srpske vojske, te postavio pitanje:

„Da nismo toliko snažniji, toliko jači, moćniji po našoj tehnici, po našem naoružanju, svemu drugom, znate koliko bi nas puta do sada Kurti napao na svakom delu? Pogledate čoveka i njegovou ideologiju“.

Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju, napadao bi i Severnu Makedoniju, napadao bi i Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo sa Albanijom

Vučić je ujedno pozdravio izjavu srpskog političara Dragana Šutanovca, povodom govora gradonačelnika Tetova.

„Kad ‘najdemokratskijeg’ premijera na Balkanu u Severnoj Makedoniji najave kao premijera svih Albanaca, to je jasna potvrda činjenice da se radi o čoveku kome ne pada na pamet da izvrši deeskalaciju na Severu Kosova već ide i korak dalje ka destabilizaciji Severne Makedonije i regiona!“, poručio je Šutanovac na Tviteru.

Srpski predsednik smatra da upravo zbog toga što su „u svoje čedo uložili mnogo“, političari sa Zapada koji podržavaju Kurtijevu politiku „po svaku cenu prebacuju krivicu na Srbiju“.

„Zato imate Menendeza, zato imate Ališu Kerns, zato imate Mihaela Rota“, kazao je Vučić, govoreći o nedavnom pismu parlamentaraca sa Zapada.

A na Srbiji je da sačuva narod i zemlju, da sačuva mir, da prihvata kompromise i da popušta kada je moguće da bi se sačuvao mir, ocenjuje Vučić.

„Ali uvek moramo da snažimo našu vojsku… Naša armija je danas mnogo snažnija nego što je bila, ali mi moramo sebe da čuvamo zato što smo jedina zemlja koja ne pripada NATO-u u okruženju. I ako želimo da sačuvamo svoju vojnu neutralnost, moramo da brinemo o stepenu sopstvene snage“, zaključio je.

Izvor :
Kossev