Vučić treba da objasni detalje pisma koje nije primio

Dokument o Kosovu koji je objavljen u Albanian postu, kao i svaki non pejper, ima za cilj da ispita javnost i na Kosovu i u Srbiji, ali i da izvrši određenu dozu pritiska da se apetiti oko dogovora smanje, kaže za RTV Kim bivši potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović. Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ne prihvata navode albanskog lista, već očekuje da Vučić objasni detalje pisma koje mu je ponuđeno od strane izaslanika Nemačke i Francuske, a koje nije prihvatio. Dušan Janjić veruje da je plasiranje ove informacije dogovor srpskog predsednika i albanskog premijera Edija Rame.

U svakom non pejperu, pa i u ovom iza kojeg navodno stoje francuski predsednik Emanuel Markon i nemački kancelar Olaf Šolc, su po pravilu maksimalistički stavovi i najgori mogući scenariji i za jednu i za drugu stranu, kaže Branimir Stojanović.

„Mada u ovom dokumentu nisam video previše stvari koje bi za Prištinu bile neprihvatljive, čak se i o ZSO govori da bi ona tek u nekom narednom periodu bila moguća. Što znači da je ovaj papir baš naklonjen Prištini i za njih tu ne bi bilo previše problematičnih stvari i oni bi mogli da se saglase sa tim, čak i Aljbin Kurti koji je do sada dosta radikalno nastupao bez volje da pravi neke kompromise i ozbiljnije ustupke“.

Međutim, kako naglašava, ono što piše u ovom dokumentu ne odgovara previše Srbiji.

„U njemu nema ničeg opipljivog osim obećanja da bi Srbija u budućnosti bila lider i neko ko odlučuje. Ali to da li će neko na nekom prostoru biti lider ne zavisi često samo od političke odluke i da neko kaže „vi ćete biti ekonomski najjači“, jer niko nema čarobni štapić da vas pretovori u ekonomsku silu. Ekonomska moć se stvara i gradi godinama i Srbija će bez obzira na neke političke odluke ili deklarativne izjave biti ekonomski najmoćnija u ovom delu Balkana, bez obzira na to što bude pisalo u nekom sporazumu. Ono što je nezgodno za nas u tom sporazumu je neka vrsta pretnje koja visi u vazduhu da bi ta pozicijia Srbije koja danas postoji mogla biti ugrožena. To znači da svi oni mehanizmi koje najmoćnije države Zapada imaju da mogu da upotrebe da se Srbija ekonomski lomi“, kaže Stojanović za RTV Kim.

Sa druge strane, Dušan Janjić kaže da ovaj papir znači da bi kosovski Albanci morali da sačekaju od 10 do trideset godina da bi bili potpuno priznati.

„To znači da prvo Srbija treba da prizna Kosovo pa će onda pet zemalja EU to da uradi, pa će tek onda Srbija da bude primeljena u EU. To je jedno cinično prebacivanje odgovornosti na Prištinu i Beograd da su oni sada krivi što ne radi dijalog. Sve je jasno, EU nema strategiju i ovaj papir je jako dobro poslužio sada Vučiću da pravi svoju kampanju, ali mislim da će više da uzdrma kosovsku javnost“, istakao je Janjić za RTV Kim.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, međutim, kaže da je teško govoriti o verodostojnosti navoda „Albanian posta“.

„S druge strane, iskustvo nam pokazuje da je Aleksandar Vučić vrlo sklon da netransparentno dogovara stvari koje se tiču nacionalnog interesa Srbije, pa i kad je u pitanju teritorijalni i ekonomski suverenitet. Mene ne bi začudilo da je bilo razgovora na tu temu, možda se nazire iz njegovog pominjanja nove armature pregovora sa Albancima u okviru kosovskog dijaloga. Možda je to ta nova armatura, samo što se Vučić verovatno zadržao na toj konstrukciji i nije hteo da komentariše detalje koji se navode u medijima. Ako je to tako, onda to potvrđuje da on radi protiv interesa građana Republike Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, a predstavlja se u javnosti kao veliki borac“, kazao je Aleksić u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

„Cilj ispunjen“

Dušan Janjić ističe da je cilj ispunjen, jer je dokument koji je objavio albanski list prošao i o njemu je već počelo izjašnjavanje. Napominje da takvih papira već postoji mnogo ali da ovaj predstavlja poziciju Nemačke i Francuske u pregovorima Beograda i Prištine.

„To nije nešto što mora da se prihvati ili nešto što će da se odbaci. Ta izjava Vučića da ne primi papir je diplomatski trik ali to je jedan od papira koji će ući u igru. Ja znam da se ozbiljno sprema i Ketrin Ešton i njen tim, da su Amerikanci vrlo ozbiljno spremni, a kosovska vlada takođe. Znači da vi imate već neka svoja viđenja i završna dokumenta. Mene jedino brine što ne znam da moja vlada to ima“.

Ono što piše u papiru je, po mišljenju Janjića, nešto što deluje realno ali ne znači da će do kraja biti prihvaćeno.

„Ja mislim da će imati veće probleme da ubede albanske vođe, kosovske vođe, u taj papir nego srpsku javnost. Srpsku javnost će da ubedi ili ne ubedi Aleksandar Vučić i to se videlo u Skupštini“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje o postojanju dokumenta kazao da ono što je objavio „Albainian post“ ima elemenata sličnih onim koje je video u dokumentu koji mu je ponuđen tokom posete Evropskog posrednika za dijalog Beograda i Prištine i izaslanika Nemačke i Francuske, a koji on nije primio. Ali je kazao i da ga od tog dokumenta “boli glava”.

Šta bi Srbe na Kosovu moglo da zaboli od sadržaja pisma?

„Sasvim je jasno da će nas boleti glava bez obzira na to šta se tu bude dogovorilo. Ono od čega će ovde Srbe boleti glava jeste to što će se sve više i više govoriti o tim visokim temama a da će se najmanje baviti običnim ljudima, niko se neće baviti kao što se sada ne bavi problemima običnog čoveka i da će u toj letargiji, tom defetizmu koji ovde postoji, naš narod i dalje da se topi, jer će svi biti zaokupljenim tim „sudbonosnim i velikim odlukama“ a da oni koji treba da se bave ljudima će imati savršen izgovor zašto se ne bave svime onime čime bi morali da se bave“, kaže Stojanović.

Na pitanje kako komentariše Vučićevu reakciju na pisanje „Albanian posta“, Dušan Janjić kaže da ne isključuje mogućnost da je predsednik Srbije to dogovorio sa Edijem Ramom.

„To je jedno dogovoreno čekiranje ali u suštini reakcija je korektna ali ono što mene vređa kao državljanina Srbije je da Vučić veruje više „Albanian postu“ nego javnosti u Srbiji“.

Janjić smatra da je Vučić sve to o papiru mogao da ispriča za skupštinskom govornicom i da bi mu na taj način ugled skočio. Kaže da bi predsednik „barem minimalno“ morao da obaveštava javnost u Srbiji o tome šta se dešava oko Kosova jer bi u suprtnom mogao da izgubi podršku naroda, kao što ju je 2000. godine izgubio Slobodan Milošević.

Aleksić ističe da je nezahvalno komentarisati pisanje „Albanian posta“, ali i on ističe da bi bilo neophodno da se o svemu oglasi vlast u Srbiji.

„Očekujem od srpskih vlasti da se po tom pitanju izjasne. Albanci vode svoju propagandu, možda je ovo samo njihova pusta želja da to tako bude. Za mene „Albanijan post“ ne može da bude relevantan izvor, ali svakako treba proveriti te navode. Čovek koji učestvuje u svemu tome je Aleksandar Vučić, pa neka se on obrati javnosti“, zaključuje Aleksić.

Vlasnik „Albanian posta“ Baton Hadžiju kazao je da je dokument sastavljen krajem aprila i dat obema stranama u pregovorima. On je rekao da će ukoliko ne bude prihvaćen od strane vlasti u Prištini do proleća, vlada Aljbina Kurtija pasti.

Izvor :
RTV KIM