Vučić: Sa Sijem o trgovini i Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Kine Si Đipingom razgovarao o strateškim stvarima, između ostalog i o Ugovoru o slobodnoj trgovini, o međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama, što je ocenio važnim za Srbiju zbog Kosova.

Ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom je veoma važno pitanje za Srbiju, posebno za poljoprivredne proizvođače, vinare, vinogradare i proizvođače rakija, ali je to važno i za Zapad i druge delove sveta, jer kada budu znali da Srbija ima ugovor sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope, rekao je Vučić u Pekingu za Radio-televiziju Srbije.

„Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu i da će doneti dobre rezultate u budućnosti“, naglasio je predsednik Srbije.

On je najavio da bi sve što se tiče Ugovora trebalo da bude završeno do kraja godine.

Vučić je rekao kako ga je predsednik Kine nekoliko puta nazvao starim prijateljem, „a kineska poslovica kaže da su najbolji staro vino i stari prijatelji“.

Si ĐinPing i Vučić razgovarali su i o vojno-tehničkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima.

Vučić je poručio da to izuzetno ceni i da u Srbiju stižu novi kineski investitori.

„Sad da vam otkrijem šta mi je ideja. Da u Beogradu, na jednom području, na jednom prostoru oglasimo bescarinsku zonu, gde će doći najmoćnije svetske firme, svetske kompanije iz oblasti mode. Verujemo da će to biti u roku od godinu dana. Onda ćete da imate na desetine i stotine hiljada i kineskih i japanskih i mnogih drugih turista u našoj zemlji, jer će moći da kupuju jeftinije nego u nekim drugim zapadnim metropolama, od nadam se, od ’Luj Vitona’ do svih ostalih“, naveo je Vučić.

Govoreći o uspostavljanju avionskih linija do Pekinga i Šangaja, Vučić je naveo da je realizacija tih linija bliža i da je kineski predsednik rekao da će „dati nalog svojim vlastima“ za to i da „u potpunosti ceni našu ideju“.

„Mi smo videli na liniji za Njujork, posle gotovo pet godina ekonomskog mučenja, napravili smo da ta linija bude profitabilna, da zarađuje. Sad hoćemo da probamo da uvećamo broj letova, da li u nedelju ili u ponedeljak da ide avion za Njujork. Hoćemo da uvedemo još jedan let za severnoamerički kontinent. Videćemo da li da bude Toronto ili Čikago. Radi se plan, da ljudi provere sve, da vidimo koliko zainteresovanih imamo“, rekao je Vučić.

Izvor :
FoNet