Vučić sa kineskom ambasadorkom o situaciji na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred odlazak u Brisle razgovarao je sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Upoznao je sa situacijom na Kosovu i dijalogom koji se vodi sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Kako je saopšteno, Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena dijalogu kao, kako navodi, jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM. Rekao je da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno.

„Devet godina im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština. Očekujemo od EU i zapadnih partnera da utiču na Prištinu da ozbiljno i odgovorno ispune obaveze, kao što je Srbija to uradila“, rekao je Vučić naglašavajući da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244.

„Kina razume i podržava sve legitimne zahteve srpske strane, uključujući i one po pitanju zaštite legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekla je ambasadorka Čen.

Predsednik Vučić je istakao da će Kina uvek imati podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje.

Izvor :
RTV KIM, RTS