Vučić: Razgovor sa Lajčakom biće težak, rok za sporazum sa Kosovom kratak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će njegov današnji sastanak s visokim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajačkom biti „težak razgovor ozbiljnih, odgovornih ljudi“.

Na pitanje novinara N1 o tome da li je 2024. godina krajnji rok za konačni sporazum Beogada i Prištine – kako se pominje, Vučić je rekao da je mnogo kraći rok koji je njemu naveden.

„Meni nisu rekli 2024, meni su pominjali nešto mnogo manje, i to u nedeljama, čak ni u mesecima, oni sa kojima sam razgovarao“, izjavio je Vučić prilikom obeležavanja dvadeset godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije.

On je kazao da je sa televizija N1 i Nova S „slušao brutalne neistine kako ću 3. aprila da uvedem sankcije Rusiji, o tome kako sam to već obećao zapadnim ambasadama… a mi ne bismo nikada. A onda, 3. aprila desilo se čudo, svi oni se zalažu za uvođenje sankcija, a Vućić, bogami, do 17. oktobra ih nije uveo“.

„Dokle god budemo mogli da izdržimo a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i državne interese vodićemo politiku ustanovljenu zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost. Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i reći ćemo zašto ne možemo“, poručio je Vučić.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezebdnost 25. februara kazao da Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, ali neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je pročitao zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u kojem se naglašava da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope, te da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajinice bratskim narodima.

Izvor :
RTV KIM, N1