Vučić: Priština obavestila da neće dozvoliti referendum na Kosovu

Vučić je na sednici Vlade rekao da će Beograd razgovarati sa Briselom da uveri Prištinu da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju.

Naglasio je da kosovske vlasti „odbijaju svaku vrstu dijaloga“ i svaku pomisao da primene Biselski sporazum, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština, i da ne puštaju zvaničnike iz Beograda da uđu na teritoriju Kosova.

Ocenio je da to nailazi na sve veću osudu međunarodne zajednice, ali da je to nedovoljno, „jer je to ipak njihovo čedo koje moraju da čuvaju, ljuljaju i da paze“.

Rekao je da region sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije i da taj napredak i sve veća ekonomska snaga i rast BDP gledaju sa „delimičnom željom da to ne ide tom brzinom, posebno kada je reč o snaženju naše vojske“.

Zbog tog snaženja, ocenio je, Zagreb, Priština i „delovi politčkog Sarajeva“ iskazuju nezadovoljstvo.

Za Srbiju je važno, kazao je, Vučić, da se drži svoje politike, da poštuje Dejtonski sporazum, integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske unutar BiH.

On je kazao da je protiv bilo kakvih sankcija protiv bilo koga u Republici Srpskoj i da će predložiti da i Vlada zvanično izađe s takvim stavom, a poručio je i da više nikada neće biti blokade na Drini.

On je istakao da sankcije nikada nikome nisu donele ništa dobro i da, ako se Vlada s tim saglasi, Srbija neće uvoditi sankcije nikome iz Republike Srpske.

„Nikada više neće biti blokada na Drini, kao što ih je bilo, i prema rukovodstvu Republike Srpske nećemo se odnositi kao pre 20 i više godina. O tome odlučuje Vlada, ali za mene takve sankcije, ako ih bude, neće postojati“, rekao je Vučić.

Izvor :
RTV KIM