Vučić: Odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „ovo nije ni prvi ni poslednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova“ i da je važno da se sada ponaša „ozbiljno i odgovorno“.

Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama, istakao je Vučić u intervjuu televiziji Pink, uz ocenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska.

On je kazao da su predstavnici Srba sa Kosova „svaki put kada Priština ne bi ispunila neki deo obaveza i gazila po Briselskom sporazumu“ želeli da napuste kosovske institucije, a da ih je on „bar 20 puta sprečio u tome“.

Dodao je da je bio „skeptik“ po pitanju povlačenja iz institucija, ali da je do toga „moralo da dođe“ nakon više neuspešnih pregovora sa prištinskim vlastima oko registarskih tablica.

Vučić je rekao da je tokom prvog protesta Srba i postavljanja barikada na severu Kosova krajem juna ove godine „bilo moguće da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića“.

„Albanci su planirali sa upadom na sever, a Srbi bi se suprotstavili. Sve je bilo spremno za to, pratio sam iz našeg situacionog centra i primao informacije u stvarnom vremenu. Molili smo mađarskog komandanta KFOR-a da on uđe na sever da razgovara sa Srbima da ne bi ušli Albanci“, rekao je Vučić.

Kazao je da su Srbi tada sklonili barikade sa puteva zato što ih je on zamolio, a da je njegovo objašnjenje bilo da se pregovori sa prištinskim vlastima nastavljaju u Briselu u avgustu, kao i da je „imao obećanje da će biti u redu za tablice“.

Vučić je naveo da je umesto toga usledio „Berlinski proces na kome tri sporazuma potpisujemo“, kao i da „tog dana u Berlinu da bi nas ponizio do kraja Kurti daje izjavu koja se tiče Zajednice srpskih opština da to njega ne interesuje i da se to nikada neće desiti“.

„Za tablice je najgoru varijantu napravio. Prvo ću da vas ukoravam, pa ću da vas kažnjavam novčano, da vam uzimam po 150 evra, pa ćemo posle da vam oduzimamo tablice, pa ćemo da vam uzimamo automobile“, rekao je Vučić.

On je rekao da su „posle deset godina Srbi doneli odluku da napuste prištinske institucije“, a da je za tih deset godina Srbija kupila vreme da napreduje.

„Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012 – 2013. godine, izlazimo na kraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, zahvaljujući čemu imamo najbrži rast ekonomije u regionu poslednjih deset godina, i najbrži rast ekonomije u Evropi poslednje dve godine“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da će do smirivanja situacije na Kosovu doći „ako Amerikaci budu fer i korektni, pa da Kfor i Euleks obavljaju policijske poslove na severu“.

Ako Albanci krenu to da obavljaju, plašim se da to vodi u katastrofu, istakao je Vučić.

On je upozorio da za Srbiju i Srbe na Kosovu nema „koraka B“, dodavši da ih je molio da sudije i tužioci ne napuštaju odmah kosovske institucije, ali da „o razlozima ne bi sada govorio“.

„Migovi služe za policijsko čuvanje neba“

Predsednik Srbije kazao je i da će Vojska Srbije i Vojnobezbednosna agencija dati obaveštenje o dronu koji je odobren u Srbiji u sredu, navodeći da tu „nema igre“.

„Tu nema igre. Ljudi koji misle da se tako neko igra, to su desetine protokola oko svega. Nije to nešto novo za nas nego smo tada rešili da obaramo“, rekao je.

Pripadnici Vojske Srbije oborili su u sredu dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, a u saopštenju resornog ministarstva navodi se da se dron kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Vučić je rekao da migovi služe za policijsko čuvanje neba.

„Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane“, rekao je Vučić.

Izvor :
FoNet, Beta