Vučić: Nećemo priznati Kosovo

U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“, od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Vučić je poslanicima poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima, te da su želje naroda maksimalističke, a mogućnosti oskudne.

Na zvaničnom dokumentu koji je danas na dnevnom redu piše da je podnosilac izveštaja Vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane, kako je navedeno „aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora“, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosudja, energetike pa do dijaloga privrednih komora, transporta opasnog tereta i nestalih lica, što je poslednje poglavlje.

Poslanici Dveri i Narodne stranke podneli su i svoje predloge rezolucija o Kosovu i Metohiji, dok su poslanici Stranke slobode i pravde najavili inicijativu o formiranju skupštinske komisije koja bi sačinila platformu za pregovore.

Počela rasprava, predstavnici poslaničkih grupa imaju reč

Poslanici Skupštine Srbije odlučili su danas da rasprava o izveštaju o pregovorima Beograda i Prištine bude produžena na 10 sati. Šef Poslaničke grupe Dveri Boško Obradović zatražio je da se vreme za raspravu sa pet produži na 10 sati, jer se radi o važnom pitanju Kosova i Metohije. Poslanici su glasanjem odlučili da se duplira vreme za raspravu.

Predsednici poslaničkih grupa pozvani su da uzmu reč u raspravi. Prvi za govornicom je bio Šaip Kamberi iz poslaničke grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina. Kamberi je rekao da treba da se „izjasnimo o našoj prošlosti i da osudimo zločine nad Albancima“.

Potom je govorio Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara navodeći da će glasati za prihvatanje Izveštaja.

Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri – patriotski blok je rekao da pregovore treba vratiti u SB UN.

Lider „Dveri“ upitao je da li među poslanicima ima bilo ko ko se zalaže za nezavisnost Kosova i rekao da bi voleo da dobije odgovor ko nije spreman da učestvuje u nacionalnom jedinstvi i odbrani KiM.

„Poštovanje Ustava i rezolucija 1244 genralne skupštine UN treba da bude temelj za očuvanje KiM“, istakao je Obradović.

Moramo da menjamo pregovaračku politiku, platformu jer gubimo 0:15, istakao je Obradović i upitao zašto nije formirana ZSO, što je jedino iz Briselskog sporazuma što je na korist našeg naroda a sve što je bilo na korist Albanaca je sprovedeno.

Kamberi: Kosovo je nezavisno

Kosovo je nezavisno od Srbije, i šta god želite tamo da ostvarite morate to postići u dogovoru sa tamošnjim vlastima, a ko će biti tamo na vlasti, Srbija nema uticaj, izjavio je danas poslanik grupe Evropski regioni Šaip Kamberi tokom skupštinske rasprave o Kosovu, na kojoj je uvodno izlaganje podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Srbi u Republici Kosovo imaju brojna Ustavom zagarantovana prava i u parlamentarnoj zastupljenosti i izvršnoj vlasti, a Albanci i druge manjine u Srbiji to nemaju“, naveo je Kamberi.

Kamberi je istakao da SAD nedvosmisleno daju podršku Briselskom dijalogu i da poslednji dogovor oko dokumenata treba iskoristiti za nastavak dijaloga do konačne normalizacije odnosa.

Obradović: Kazniti svakog ko Kosovo naziva nezavisnom državom

Šef poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok Boško Obradović zatražio je prekid dijaloga sa Prištinom u Briselu i promenu pregovaračke platforme, jer Srbija više ne vodi sa 5:0, kako je izjavljivao nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, nego gubi sa 0:15.

Šta ste to ispregovarali u korist srpskog naroda na Kosovu i države Srbije. Jedina stvar u našu korist iz Briselskog sporazuma – Zajednica srpskih opština, nije primenjena, a sve ostalo u korist Albanaca jeste, istakao je Obradović pritom koristeći pogrdni izraz „Šiptari“.

Lider Dveri zatražio je konsenzus i postizanje jedinstva u odbrani Kosova i njegovom očuvanju u sastavu Srbije.

On je upitao i zašto Zajednica srpskih opština, ako Srbi treba da je formiraju, još nije napravljena.

Ali ako treba da bude formirana po Ustavu i zakonima lažne države Kosovo, da li mi time priznajemo Kosovo. Ne pristajemo na takvu Zajednicu koja će da potvrdi nezavisnost Kosova, poručio je on.

Obradović je naglasio da Srbija treba da zaboravi put u Evropsku uniju, jer će u tom procesu morati da prizna Kosovo, jer nedavno pomenuta „nova armatura“ znači upravu to.

On je zatražio i zakonske sankcije i kažnjavanje za svakog ko u javnom prostoru u Srbiji naziva Kosovo nezavisnom državom.

Dačić: Glasaćemo za izveštaj, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) izjavio je u Skupštini Srbije da njegova poslanička grupa podržava sve što je njegova stranka „uradila sa Aleksandrom Vučićem u prethodnih deset godina“. „Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština Srbije 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova“, kazao je Dačić.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine, Dačić se obratio u ime poslaničke grupe SPS-a.

„Decenijama unazad u Skupštini se usvajaju različite rezolucije i deklaracije koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Na žalost, mnogi dokumenti koji postoje, pa čak i Rezolucija 1244, kojom je okončan rat, ona se smatra da praktično ne važi u tom političko-pravnom poretku na KiM, što je direktno suprotno međunarodnom pravu“, rekao je Dačić.

Dačić podseća da je na početku pregovora u Briselu, on bio taj koji je vodio razgovore.

„Kasnije je Vučić nastavio. Mislim da smo imali jedinstven pristup koji je omugućavao da Srbija ne dođe u još težu poziciju a da istovremeno štitimo naše interese. Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast svakako neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova“, naglasio je Dačić.

Naglašava da svi „treba da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo“.

„Da realno sagledavamo tu situaciju, da ne govorimo o mogućnosti časnih poraza, nego da probamo da ostvarimo neku politiku sa rezultatima. U tom pogledu želim da izrazim podršku svemu što smo uradili sa Aleksandrom Vučićem i SNS u prethodnih deset godina“, kaže.

Kaže i da dijalog s Prištinom mora da se nastavi.

„Dijalog moramo da nastavimo, jer drugi način za rešavanje pitanja Kosova ne postoji. Postoji rat, ali nisam siguran ko bi zaista u tom ratu učestvovao. Želim da kažem da osuđujem sve koji govore da je na KiM problem ljudskih prava i sloboda. Ne, uvek je problem bio separatizam i stvaranje ‘velike Albanije’“, izjavio je lider SPS-a.

Kako je rekao, u nekim pitanjima ne možete nazad, kao na primer, da se pregovori prebace nazad u okvir UN-a.

„Borba se vodi, treba biti mudar, taktičan, bitno je da postoje ovakvi razgovori, komunikacija najvećih političkih partija, ali najvažnije je da obezbedimo mir za Srbe na KiM. Naša poslanička grupa, mi ćemo svi glasati za usvajanje izveštaja o razgovori sa privremenim instutucijama u Prištini“, naglasio je Dačić.

Izvor :
RTV KIM,N1, RTS, FoNet