Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.

Kako je objavio predsednik Srbije na svom Instagram nalogu, teme razgovora bile su „Kosovo i Metohija i evropski put Srbije“.

„Ključne teme razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom su bile Kosovo i Metohija i evropski put Srbije. Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju i njene interese“, napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbiejav.

Tokom posete Pragu, a u okviru samita Evropske političke zajednice, Vjosa Osmani je imala takođe trilateralni sastanak sa predsednikom Republike Francuske Emmanuelom Makronom i kancelarom Savezne Republike Nemačke Olafom Šolcom.

Osmani je zahvalila Francuskoj i Nemačkoj na njihovom angažovanju za viznu liberalizaciju za Kosovo, pa je u tom kontekstu ponovila stav da je članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama neophodnost za garantovanje održivog mira i stabilnosti u regionu.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je istakla da je Kosovo i dalje konstruktivna strana u ovom procesu i zahvalila je Francuskoj i Nemačkoj na njihovim naporima da intenziviraju proces dijaloga. „Kosovo je zainteresovano za što brži završetak dijaloga, međusobnim priznanjem, očuvanjem teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo“, ponovila je Osmani.

Izvor :
RTV KIM