Vozači u opštini Gračanica danas bez probnih tablica

Registracioni centar Laplje selo1

Medija centar, Radio Goraždevac, 21.09.2021. – Iako je prethodno najavljeno da je će od danas početi izdavanje privremenih kosovskih tablica u registraskim centrima na Kosovu, u Lapljem Selu se to nije dogodilo.

Kako saznajemo materijal za oko 100 probnih tablica RKS je stigao, međutim službenici Centra za registraciju u Lapljem Selu čekali su uputstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova o proceduri izdavanja. Radno vreme je završeno, a oko pedesetak građana koji su danas čekali probne tablice ostali su bez njih.

 „Ja sam ispred centra za registraciju čekala tri sata. Ovo je stvarno sramota. Prvo neka se dogovore kako i šta će da funkcioniše pa nek daju probne tablice. Narod čeka u prazno i gubi vreme i na kraju ništa. Očigledno je da ni oni sami ne znaju šta i kako, a mi običan narod ispaštamo zbog njihovih igrarija“, kaže Danijela Lakić.

„Evo ovde čekamo ceo dan. Još uvek nisu stigli ti dopisi šta treba da se radi i kako da se radi. Ja danas odmaram, ali za sutra ne znam kako će da bude to. Teško je, pogotovo za Srbe koji žive. Ovde se gužve stvaraju i čeka se red i ništa se ne zna, stvarno ne znam”, kaže Milan Lazarević.

„Čekamo nešto, a ne znamo ni sami šta čekamo, dal će uopšte danas i da počnu da rade iako su to najavili. Sve veći pritisak i na same meštane. Na sve ćoškove, na sve raskrsnice stoji policija i upozorava. Do juče su upozoravali, danas su već, kažu ljudi, i tablice skidali. Maltene jedno veliko maltretiranje. Doneli su jednu odluku preko noći, hoće da se to sprovede za jedan dan, za dva dana kako su oni to zamislili, a i sami nisu dostavili sva potrebna upustva da bi moglo da se radi”, kazao je Saša Perenić.

U centru za registraciju u Peći počelo izdavanje probnih tablica

Gotovo svi stanovnici iz Goraždevca, Osojana i ostalih srpskih povratničkih sela u regionu Peći zamenili su tablice svojih automobila sa srpskim registarskim oznakama sa probnim RKS tablicama.

Izdavanje ovih tablica u centrima za registraciju vozila u Peći je počelo u posle podnevnim časovima.

U ponedeljak je većina građana probne tablice preuzela na prelazu Kula. Veće gužve u ovim centrima nema, a probne tablice osim pripadnika srpske uzimaju i pripadnici bošnjačke i albanske zajednice, koji u svom vlasništvu imaju vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Probnim tablicama su morala da budu opremljena i sanitetska vozila Doma zdravlja u Goraždevcu.

U Peći do sada nije zabeležen nijedan slučaj skidanja tablica sa srpskim registarskim oznakama.