Vorgučić o sporazumu: Mi koji živimo na Kosovu nemamo šta da gledamo u papire

Direktor RTV KiM iz Gračanice Isak Vorgučić rekao je da je pristajanjem na evropski predlog u Briselu „obnarodovana“ realnost situacije na Kosovu koja je još od ranije prepoznata i priznata.

„Rečeno je javnosti ono što znamo, i šta oni (vlast) znaju godinama“, rekao je Vorgučić u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Naveo je kao primer da njega, kad se vraća iz Beograda, prvo zaustave sprski carinik i policajac, pa tek onda kosovski carinik i policajac, i da on faktički ulazi na neku drugu teritoriju, a da li u dokumentu piše to ili nešto drugo – potpuno je irelevantno.

„Mi koji živimo na Kosovu nemamo šta da gledamo u papire koje sada posle 23 godine neko razmatra u Briselu“, kazao je Vorgučić.

Kako je kazao, postoji 20-godišnje iskustvo potpisivanja raznih papira, pa je i Briselski sporazum bio potpisan i onda ništa bilo od njegovog sprovođenja 10 godina.

Upitan o rečniku koji se koristi u Srbiji, kada se govori o „privremenim prištinskim institucijama“, „tzv. Kosovu“ i slično, kaže da ljudi mogu sebe da teše na razne načine, i da to nije toliko strašno kao prave uvrede koje vređaju Albance.

„Tim ljudima odzvanja u ušima ponižavanje koje dolazi iz Beograda. Ne mogu da ga iskale na ljudima koji ovde glume patriotizam, nego na ljudima koji žive na Kosovu“, rekao je Vorgučić.

Upitan o tački sedam evropskog predloga, koja ne pominje eksplicitno Zajednicu srpskih opština ali govori o samoupravljanju za srpsku zajednicu, Vorgučić kaže da ona nudi asocijaciju koja nije ZSO po Briselskom sporazumu.

Kako je kazao, kosovski premijer Aljbin Kurti će moći da „izvrda“ i ne formira zajednicu po principima koji su ranije potpisani u Briselu.

„On želi da to bude neko udruženje opština koje neće imati nacionalni predznak. Jer, kaže, to se kosi sa Ustavom Kosova. To što je Priština monoetnička se ne kosi sa Ustavom, nego se kosi to što Srbi žele da imaju neki vid ujedinjenog nastupa“, rekao je Vorgučić.

Podseća da je Kurti hapšen na Kosovu zbog „haosa“ koji je Samoopredeljenje pravilo zbog protivljenja Briselskom sporazumu 2013. godine.

„Ja sam siguran da će (Kurti) do poslednjeg trenutka dati sve od sebe da ne formira ZSO, a da ako ne bude uspeo u tome da će se povući“, kazao je.

Upitan da prokomentariše tvrdnje vlasti i opozicije i pominjanje „predaje“, „izdaje“, „pobede“ i sličnih termina, upitao je šta bi zapravo bila pobeda za Srbiju.

Ako bi to bilo da Srbija potpuno kontroliše teritoriju Kosova – zna se koja su sredstva da bi se do toga došlo, a ako je to pobeda, to je potpuno pogrešno, rekao je Vorgučić i podsetio da je Srbija to već pokušala.

Upitan da li je za Srbe bolje da Kosovo uđe u međunarodne organizacije, rekao je da bi to značilo da je Kosovo funkcionalna demokratija i normalno mesto za život, a ono to nije – i isto važi za Srbiju.

Ocenio je da bilo šta što će značiti boljitak za život Srba na Kosovu neće smetati kosovskim Srbima.

„Suština potrebe da se dođe do nekog sporazuma je da se naprave uslovi da Srbi mogu da ostanu tu da žive“, kazao je Vorgučić i naveo podatak da je u poslednjih 10-ak godina 40.000 Srba napustilo Kosovo.