Voda još uvek nije za piće iako je smanjeno prisustvo managana u jezeru

Najnovije laboratorijske analize, iako pokazuju smanjenje referentnih vrednosti mangana u Gračaničkom jezeru, ali naglašavaju da još uvek nisu u okviru standardnih vrednosti predviđenih Administrativnim uputstvom o kvalitetu vode za upotrebu, navode iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Kako ističu najnovija laboratorijska merenja pokazuju da su u poslednja četiri dana vrednosti mangana manje.

Navode da standard dozvoljen za korišćenje vode za piće još uvek nije dostignut (0,05 mg po litru vode), ali se kako ističu, može se koristiti za sve ostale svakodnevne aktivnosti (lična higijena i higijena životne sredine, upotreba hrane i sl.).

Nadležni iz Instituta za javno zdravlje pozivaju Regionalnu kompaniju Vodovoda u Prištini da izgradi zahvatni toranj za apsorpciju vode i da obavi funkcionalizaciju vodovodnih cevi iz kanala Ibar – Lepenac.

Gotovo mesec dana u Gračaničkom jezeru je povećano prisustvo mangana zbog čega meštani opštine Gračanica i dela Prištine ne koriste vodu za piće iz ovog jezera. Nadležni, kakao iz Instituta za javno zdravlje, tako i iz Opštine Gračanica apelovali su na građane da ne upotrebljavaju vodu za piće i kuvanje hrane.

Izvor :
Kim