Vladika Teodosije služio liturgiju u Goraždevcu

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu i najavio početak njene obnove. On je u besedi poručio žiteljima Goraždevca da se sabiraju u ljubavi, zajedništvu i slozi i da ne prodaju imanja koja ugrožavaju opstanak sela.

Vladika raško-prizrenski je na početku besede, pred oko stotinak vernika govorio o vaskršnjem postu i značaju molitve tokom njega.

„Post nam daje zdravlje i duševno i telesno i nikada ne ide jedno bez drugog. Post i molitva su dva krila sa kojima možemo da uzletimo u nebeske visine ka Gospodu. Ako je jedno to krilo povređeno kao što ptica ne može da uzleti sa jednim krilom, tako i mi ne možemo ako ne spojimo post i molitvu“, kaže vladika u svojoj besedi.

Vladika je u besedi žiteljima Goraždevca rekao da se sabiraju u ljubavi, zajedništvu i slozi i da nesebično gledaju i misle jedni na druge, a ne samo na sebe.

„Ono što nam je Gospod dao da naši preci sačuvaju i nama predaju da mi to sada zanemarujemo, bilo da je vera u pitanju, bilo da je ovaj hram, bilo da je zemlja koju smo nasledili. Nažalost, i to se dešava, da mnogi dižu sidro, kopaju ono drvo sa korenom, odlaze sa Kosova, prodaju sve što imaju misleći da će negde sreću naći. To je nešto, rekao bih, zadnje što čovek treba i što može da uradi. Pogledajte mnoge koji su tako uradili nemajući veru da istraju, da opstanu uz Božiju pomoć. Ne sami, sa crkvom da istraju na svom podvigu, na krstu, na putu Hristovom. Oni koji odlaze na takav način neće naći radost i sreću“, poručio je vladika Teodosije.

Na liturgiji su sasluživali paroh goraždevački otac Nenad Našpalić i protojerej Đorđe Stefanović.

Vladika Teodosije obavestio je prisutne da će uskoro početi obnova Crkve rođenja Presvete Bogorodice i parohijskog doma u Goraždevcu.

Nakon službe, vladika je sa sveštenicima i vernim narodom obišao deo crkvenog imanja i razgovarao sa žiteljima Goraždevca.

Izvor :
Radio Goraždevac